Hoteluri in mijlocul ansamblurilor rezidentiale

Luni, 30 Iunie 2008, ora 14:55
1442 citiri
Hoteluri in mijlocul ansamblurilor rezidentiale

Dezvoltatorii imobiliari prezenti pe piata locala au inteles potentialul deosebit al sectorului hotelier din Romania si au inceput sa integreze in proiectele cu functiuni mixte si unitati hoteliere, in Bucurestii fiind planificate deja circa 1.000 de camere, sustin reprezentantii companiei Atisreal.

"In Bucuresti sunt planificate astfel de structuri in ansambluri precum Sema Parc (400 camere de  4 stele), Dambovita Center (300 camere de 5 stele -proiectul Casa Radio), Baneasa Business&Technology Park (250 camere de 4 stele)", au declarat pentru NewsIn, consultantii Atisreal.


Potrivit reprezentantilor Atisreal, noile proiecte mixte planificate a fi livrate pe piata, ce vor include si unitati hoteliere, pe langa spatii office/retail/rezidente au ca tinta in principal turismul de afaceri, care ramane deocamdata predominant in industria hoteliera din Capitala.

Acestia mai spun ca retelele hoteliere internationale care intentioneaza sa intre pe piata romaneasca, fiind  interesate de potentialul pietei locale, sunt Hyatt, Sheraton, Ritz-Carlton si estimeaza ca segmentul de lux va avea o evolutie buna in urmatorii ani, similara cu a altor piete din Europa Centrala si de Est, in special Praga, Varsovia si Bratislava.


In momentul de fata, in Bucuresti predomina hotelurile de 4 si 5 stele, acestea reprezentand 72,88% din capacitatatea de cazare hoteliera a municipiului Bucuresti (7.396 numar camere in total), hotelurile de 3 stele reprezentand numai 21,70%. Conform Institutului National de Statistica, in Q1 2008, in municipiul Bucuresti numarul de innoptari a scazut cu 1,3% pentru romani si s-a majorat cu 18,2% pentru cetatenii straini comparativ cu Q1 2007.


"Aceste evolutii se explica prin faptul ca in Capitala predomina turismul de afaceri, pentru acesta fiind caracteristice solicitarile pentru hoteluri de calitate, de 4 si 5 stele. Totodata, din aceasta cauza, cererea inregistreaza variatii sezoniere, cu niveluri scazute de ocupare in weekend-uri si in perioadele iulie-august si decembrie-februarie", sustin consultantii Atisreal.


In prima parte a acestui an, la stocul existent s-au adaugat Radisson SAS in sectorul 1 si Rin Grand Hotel (finalizarea ultimei faze) in sectorul 4.  Din totalul unitatilor hoteliere existente in Bucuresti, 54,43% sunt localizate in sectorul 1, 11,39% in sectorul 2 si 12,66% in sectorul 3, restul aflandu-se in sectoarele 4, 5 si 6.


Conform World Travel & Tourism Council, in Romania se preconizeaza o crestere a contributiei turismului la PIB de la 5,8% (23,5 miliarde lei/9,352 milioane dolari) in 2008 pana la 7% (59,1 miliarde lei/ 21,004 milioane dolari) in 2018.

In urmatorii zece ani, potrivit estimarilor World Travel & Tourism Council, cererea pentru calatorii si turism va creste cu 13,45% anual, iar lanturile hoteliere internationale sunt interesate in extinderea operatiunilor pe piata locala, Bucurestiul oferind atractivitate si mai ales potential pentru dezvoltare.