Grupul imobiliar Fadesa nu-si poate plati datoriile, dar nu renunta la investitiile din Romania

Marti, 15 Iulie 2008, ora 15:01
1562 citiri
Grupul imobiliar Fadesa nu-si poate plati datoriile, dar nu renunta la investitiile din Romania

Grupul imobiliar Fadesa a anuntat in urma unei intruniri a consiliului de administratie ca se afla in incapacitatea de plata a creditelor contractate in valoare de 5.100 milioane euro, dar reprezentantii filialei din Romania sustin ca proiectele anuntate pentru tara noastra nu vor fi sistate.Potrivit ziarului iberic ABC, Comisia Nationala pentru Valori Mobiliare din Spania a hotarat, luni, suspendarea de la tranzactionarea la bursa din Madrid a actiunilor companiei Martinsa-Fadesa, deoarece aceasta nu-si poate plati datoriile acumulate.


Martinsa nu a reusit sa ofere garantii pentru un credit solicitat de la banci ca parte din refinantarea unei datorii, ceea ce a dus la "grave dificultati in ceea ce priveste fluxul financiar", a declarat compania dupa inchiderea pietei de luni. Martinsa, ale carei actiuni au fost suspendate de la tranzactionare, are o valoare de piata de 680 milioane euro, cu 64% mai putin decat valoarea atinsa in luna martie.


"Vor exista mai multe companii de acelasi tip si marime care vor cauta protectie pentru a nu da faliment. "Efectul de contagiune asupra altor dezvoltatori va fi notabil" a spus Paval Gomez del Castillo, purtator de cuvant pentru Credito y Caucion in Madrid.


In portofoliul grupului Martinsa-Fadesa se numara case, destinatii de vacanta, terenuri de golf si centre comerciale, evaluate la 10,8 miliarde euro la finele lunii iunie 2008, comparativ cu evaluarea de 13 miliarde euro realizata anul trecut.


Intr-un comunicat al companiei se arata ca Martinsa-Fadesa nu a reusit sa obtina un credit de 150 milioane euro, neavand astfel cu ce sa finanteze proiectele de constructii aflate in derulare. Dezvoltatorul intentioneaza acum sa obtina fonduri din vanzarea de active si din managementul proprietatilor.


In Romania, compania Fadesa anunta, in februarie 2007, ca va investi peste un miliard de euro in construirea a cinci proiecte rezidentiale, in orasele Bucuresti si Bacau. Astfel dezvoltatorul anunta constructia a 12.000 de case in Stefanesti de Jos, localitate situata in nordul Capitalei. Proiectul va acoperi circa 650.000 metri patrati. Alte patru ansambluri rezidentiale vor fi ridicate in judetul Bacau, cu peste 4.300 de case, in localitatile Serbanesti, Stefan Cel Mare, Margineni si Marasesti.


"Momentan nu putem comenta foarte mult situatia, insa, in principiu proiectele anuntate pentru piata din Romania nu vor fi afectate de situatia dificila in care se afla grupul spaniol" a declarat pentru NewsIn, directorul comercial al filialei Fadesa din Romania, Marilena Popescu.


Martinsa-Fadesa a fost creata ca urmare a achizitiei in valoare de patru miliarde de euro a Fadesa Inmobiliaria SA de catre Grupo Martinsa anul trecut. Presedintele Fernando Martin este principalul actionar, cu un pachet de 60% din actiuni. Martin si managementul companiei isi vor mentine posturile pana la clarificarea situatiei, conform declaratiei de ieri.