Criza aduce scaderi de pana la 50% pe piata rezidentiala de lux

Luni, 08 Decembrie 2008, ora 15:29
1705 citiri
Criza aduce scaderi de pana la 50% pe piata rezidentiala de lux

Sfarsitul de an si criza economica mondiala, ale carei efecte le-a resimtit si piata imobiliara romaneasca, au adus scaderi de preturi si pe segmentul proprietatilor rezidentiale de lux, in unele cazuri chiar si cu 50%, potrivit consultantilor imobiliari ai companiei EuroMetropola.Potrivit EuroMetropola, preturile unor proprietati unice prin amplasament sau arhitectura au scazut destul de mult spre sfarsitul anului, chiar si cu 50%. Consultantii imobiliari spun totusi ca fenomenul nu este generalizat.


"In niciun caz nu putem vorbi despre o tendinta generala de ieftinire a proprietatilor exclusiviste. Acestea sunt niste oportunitati. In general, cei care detin astfel de proprietati asteapta o oferta de pret din partea potentialului cumparator si in functie de aceasta, mai negociaza. Sigur ca toti inteleg contextul si chiar daca nu este tocmai un moment favorabil pentru vanzatori, multi refuza sa coboare pretul din proprie initiativa, considerand ca este un semn de vulnerabilitate", au explicat cei de la EuroMetropola.


Reprezentantii companiei dau ca exemplu o vila in zona Dorobanti (D+P+1+M, 450 mp construiti, 380 mp de teren) care de la pretul inisial de 3,5 milioane de euro a ajuns in prezent la un pret de doar 1,7 milioane de euro, ceea ce reprezinta un discount de 52%.


In paralel, o vila in zona Cismigiu (D+P+M, 540 mp construiti , 250 mp de teren), care a fost listata cu un pret initial de 1,25 milioane de euro a ajuns in prezent sa cost 750.000 euro, avand deja un discount de 40%.


Si preturile apartamentelor din zona Primaverii au scazut, o locuinta cu patru camere cu un pret initial de  2,2 milioane de euro ajungand in prezent sa aiba un discount de 25%, pana la un pret actual de 1,65 milioane de euro.


Potrivit EuroMetropola, acest apartament luat ca exemplu, se afla intr-un bloc recent construit din zona Primaverii, in care intretinerea medie a unui apartament cu 4 camere costa aproximativ 1.000 euro.