Colliers: Piata imobiliara s-ar fi blocat oricum

Marti, 17 Martie 2009, ora 14:01
3029 citiri
Colliers: Piata imobiliara s-ar fi blocat oricum

Piata imobiliara din Romania s-ar fi blocat oricum, din cauza necorelarii cererii cu oferta, chiar daca nu ar fi avut loc criza financiara, potrivit reprezentantilor companiei de consultanta Colliers International.

"Criza globala ne-a salvat de o criza locala", a declarat, marti, Bogdan Georgescu, managing partner la Colliers International, la lansarea unui raport privind piata imobiliara in 2009.

El a afirmat ca piata romaneasca de profil a fost caracterizata de un "optimism deplasat", oportunism si superficialitate. "Lacomia si superficialitatea ne faceau sa nu vedem nevoile pietei. (...) Perioada in care se vindea orice la orice pret s-a dus", a spus reprezentantul Colliers.

El a aratat ca nevoia de imobile in Romania este reala, dar oferta trebuie corelata cu cererea. Georgescu a dat ca exemplu Aradul, unde au fost propuse 7-10 proiecte de mall-uri, insa necesarul era de unul sau maxim doua centre, relateaza Mediafax.

El a adaugat ca pentru repornirea pietei dezvoltatorii trebuie sa gaseasca solutii alternative de finantare, precum fonduri de investitii, cooptarea de parteneri sau utilizarea de capital propriu, sau bancile trebuie sa renunte la unele conditii, precum cele de preinchiriere, care nu pot fi indeplinite, si sa accepte riscurile.

Georgescu a afirmat ca se asteapta ca segmentul rezidential sa ramana blocat. "Nu vad o schimbarte pe termen scurt. (...) Oamenii se tem sa cumpere, sa investeasca", a mai spus el. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cerere, #criza, #imobiliara, #oferta, #piata , #Rezidential