Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Utilizati solutii energetice neconventionale!

Utilizati solutii energetice neconventionale!
Casa poate fi incalzita si de la soare sau chiar din pamant! Noile procedee cheltuiesc sume mici in exploatare si au avantajul ca nu polueaza. Comparativ cu o centrala termica obisnuita, incalzirea prin pardoseala costa cu 30-40% mai mult. Ea depune insa un efort energetic cu 20-30% mai scazut pentru a obtine acelasi confort termic.Functioneaza cu o tubulatura din polietilena reticulara, montata sub parchet sau gresie. Acest material rezista bine la solicitari mecanice, nu se dilata, cedeaza repede caldura si are o inertie termica ridicata. Dupa oprirea centralei, temperatura se mai mentine un timp la cote convenabile. Numarul de grade Celsius este constant pe orizontala si pe verticala, dar aceasta depinde si de priceperea lucratorilor. La o distanta prea mare intre tevi, pot aparea diferente suparatoare in acele spatii. Pentru casele locuite permanent, prin tuburi curge apa. In cazul unei vile de vacanta, unde proprietarul se duce mai rar, se pune un lichid antigel, ca instalatia sa nu inghete in perioadele cand sta nefolosita. Sau, in aceste intervale de timp se elimina apa.
Un sistem tot mai des folosit: pompa de caldura. Arata ca un frigider si functioneaza preluand apa din panza freatica. Cuprinde un compresor, un condensator si un vaporizator. Firesc, nu are nevoie de cos pentru fum, deoarece procesarea apei nu scoate noxe. Sa presupunem ca avem o casa de 400 mp cu incalzire prin pardoseala, cu izolatie exterioara din polistiren de 10 cm. Pentru ce optam - centrala termica de 24 kW sau pompa de caldura de 25,4 kW? Investitia pentru montarea sistemului de incalzire (in care includem si polistirenul) depinde de natura combustibilului centralei: GPL (gaz petrolier lichefiat) - 2.900 de euro; motorina - 2.600 de euro; gaze - 3.000 de euro. Ei bine, pompa de caldura costa 9.000 de euro. A, pai n-am facut nici o afacere? Ba da! Iata cat totalizeaza in 10 ani investitia si consumul energetic, la care adaugam pentru centrala clasica si intretinerea cosului de fum: GPL - 63.000 de euro; motorina - 56.000 de euro; gaze - 22.000 de euro; pompa - 17.000 de euro. Vom constata ca pompa a economisit procentual intre 22% si 73% din sumele pe care le-am fi cheltuit apeland la sursele conventionale.
BANII NOSTRI - COTIDIAN ONLINE DE FINANTE SI AFACERI
Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1131 ori