Senatul respinge scutirea impozitului pe casa

Miercuri, 09 Martie 2011, ora 15:12
1712 citiri
Senatul respinge scutirea impozitului pe casa

Senatul a respins, miercuri, o propunere a senatorului UDMR Gyorgy Frunda care prevede atat scutirea de la plata impozitului in cazul locuintei in care domiciliaza proprietarul cat si abrogarea majorarii impozitului datorat de persoanele fizice care detin mai multe cladiri, conform Mediafax.

Frunda a depus in septembrie 2010 o propunere legislativa pentru prevedea modificarea si completarea a Legii 571/2003 privind Codul Fiscal.

Raportul negativ al Comisiei pentru buget, finante, activitate bancara si piata de capital a primit 33 de voturi "pentru", 34 "impotriva" si trei "abtineri", presedintele forului anuntand ca legea nu a intrunit numarul necesar de optiuni.

"A avea o casa, un domiciliu este o necesitate. Aceasta necesitate acopera un drept fundamental prevazut de Constitutie. Astfel articolul 47 aliniat 1 din Legea fundamentala a Romaniei prevede ca «statul este obligat sa ia masuri de dezvoltare economica si de protectie sociala, de natura sa asigure cetatenilor un nivel de trai decent»", arata initiatorul in expunerea de motive.

El sustinea ca locuinta proprie ar trebui sa fie o normalitate, nicidecum un privilegiu.

"Din pacate, in Romania, la momentul actual, a fi proprietarul unei locuinte nu mai este un lucru realizabil pentru multi dintre noi. Si la toate acestea se adauga plata unui impozit, un efort in plus care nu se justifica.

Tari europene precum Ungaria, Germania, Austria au inteles acest lucru si, desi nivelul de trai este mai ridicat, iar posibilitatea de a avea o casa mai simpla, au eliminat acest impozit ce nu reprezinta decat o datorie in plus, o taxare a ceea ce deja a fost taxat", se mai arata in expunerea de motive.

Senatorul UDMR considera ca aceasta dubla impozitare vine in contradictie cu articolul 56 din Constitutie, care prevede, la alineatul 2, ca "sistemul legal de impuneri trebuie sa asigure asezarea justa a sarcinilor fiscale".

"Toti primim in urma muncii noastre bani pentru care platim impozit, iar atunci cand reusim sa ne achizitionam o casa, aceasta devine automat impozabila", se mai specifica in documentul semnat de Gyorgy Frunda.

#senat, #impozit, #plata impozitului, #proprietari, #locuinte , #Proprietari