Segmentul IMM se zbate pentru a-i fi auzita vocea

Luni, 15 Noiembrie 2010, ora 13:50
1272 citiri
Segmentul IMM se zbate pentru a-i fi auzita vocea

O cercetare de piata efectuata de compania Regus releva faptul ca 75% din proprietarii de companii pe plan global considera ca interesele intreprinderilor mici si mijlocii (IMM) sunt neglijate de catre guvern, in timp ce in zona Europei Centrale si de Est (ECE) procentul acestora se ridica la 76%, transmite NewsIn.

"Avand in vedere ca, in mod tipic, contributia IMM-urilor la PIB este de 50%, respectiv de 60% in ocuparea fortei de munca pe plan national, compania Regus a efectuat o cercetare de piata in randul proprietarilor de IMM-uri de peste tot din lume, pentru a lua pulsul sectorului antreprenorial si pentru a descoperi ce parere au antreprenorii despre nivelul sprijinului acordat de catre guvernele si institutiile nationale.

In totalitate, 75% din proprietarii de companii pe plan global considera ca interesele intreprinderilor mici si mijlocii sunt neglijate de catre guvern, in timp ce in zona Europei Centrale si de Est procentul acestora se ridica la 76%", se arata intr-un comunicat emis luni de Regus.

Studiul reflecta opiniile a peste 5.000 de antreprenori din 78 de tari, care au fost chestionati in legatura cu veniturile recente si evolutia profiturilor inregistrate, dar si in ceea ce priveste principalele preocupari si cauze de stres resimtite de acestia in anii precedenti.

Ultimii indicatori stau la baza indicelui caracteristic mediului antreprenorial, care reflecta parerea antreprenorilor referitor la cat de usor se poate administra o afacere in tara din care provin.

Luand ca un exemplu particular zona Europei Centrale ?i de Est, indicele respectiv dezvaluie un punctaj de 97 de puncte, usor sub media globala de 100.

Astfel, 74% din cei intrebati pe plan global, respectiv 56% in zona Europei Centrale ?i de Est, au declarat ca bancile ar trebui fortate sa acorde mai multe credite companiilor antreprenoriale si intreprinderilor mici, subliniind faptul ca accesul la credite reprezinta o problema pentru antreprenori.

Totodata, 86% din antreprenorii din intreaga lume, respectiv 77% in zona Europei Centrale si de Est, considera ca fondurile guvernamentale de capital de risc ar trebui sa fie disponibile pentru a ajuta antreprenorii si initiativele de afaceri ale acestora.

Indicand faptul ca mentinerea fluxului de numerar este o problema globala pentru intreprinderile mici, 72% dintre cei chestionati pe plan global, respectiv 61% in tarile Europei Centrale si de Est au declarat ca ar trebui introduse penalizari legale pentru intarzierea la plata facturilor.

"In ciuda importantei masive in economia nationala, segmentul IMM se zbate pentru a-i fi auzita vocea. In perioada de dupa scaderea economica globala, acest sector cheie al economiei a avut dificultati in a asigura capital de lucru si in a mentine fluxul de numerar.

In particular, mai mult de jumatate din IMM-urile din zona Europei Centrale ?i de Est se plang de lipsa accesului la capital si de platile intarziate, care in mod frecvent au ca rezultat restrangerea activitatilor sau chiar falimentul companiilor nou infiintate, in primele 18 luni de la lansare.

Recenta directiva UE privind platile intarziate autorizeaza companiile sa aplice o dobanda de 8% la facturile neachitate la scadenta si sa taxeze 40 de euro pentru a acoperi cheltuielile cauzate de platile intarziate, insa nu prevede obligativitate.

Astfel, nu este surprinzator sa aflam ca penalizarile privind platile intarziate ar putea fi considerate binevenite de catre comunitatea IMM", a declarat directorul executiv al furnizorului de solutii pentru birouri Regus, Mark Dixon.

#imm, #patroni, #guverne, #studiu , #Proprietari