Piata birourilor a ajuns dintr-una a proprietarilor, intr-una a chiriasilor

Duminica, 18 Octombrie 2009, ora 00:57
1955 citiri
Piata birourilor a ajuns dintr-una a proprietarilor, intr-una a chiriasilor

Piata spatiilor de birouri s-a schimbat brusc, considera analistii imobiliari de la Jones Lang LaSalle, de la o piata a proprietarilor s-a ajuns la o piata a chiriasilor. In plus, de la o faza de pre-inchiriere s-a trecut la inchirierea spatiilor deja finalizate.

"Cererea de spatii de birouri va fi in continuare dominata de catre companiile internationale, care isi muta sediile in imobile moderne, desi criza economica globala a determinat multe companii sa-si revizuiasca politica de expansiune precum si prelungirea procesului decizional", se arata intr-un raport Jones Lang LaSalle.

Potrivit acestuia, in 2010 nu se vor livra mai mult de 180.000 de mp de birouri.

"Asteptam ca oferta anului 2009 sa atinga 270.000 mp de birouri. Spre deosebire de anul curent, in anul urmator nu se vor livra mai mult de 180.000 mp de birouri. Preluarea de spatii de birouri in 2009 va scadea cu 50-60% fata de anul 2008 -circa 250.000 mp. Estimam o revenire a pietei de inchiriere in anul 2010 odata cu imbunatatirea conditiilor economice in tara, totusi suprafata medie inchiriata va fi mai mica, iar numarul de preinchirieri de spatii largi va fi si mai mic", arata sursa citata.

In ce priveste rata de neocupare, analistii citati cred ca aceasta va creste in continuare si in semestrul II 2009 si va descreste pana la sfarsitul semestrului I din 2010.

"Atunci estimam ca valoarea scazuta a chiriilor precum si alte facilitati financiare vor stimula interesul chiriasilor pentru cladirile deja finalizate din zonele de nord si de vest ale orasului", mentioneaza LaSalle.

Cerere in picaj

Referitor la chirii, in trimestrul II di acest an chiria maxima pentru spatiile de birouri a scazut la 22 euro pe mp pe luna, de la 24 euro in primul trimestru 2009, si variaza intre 21-23 euro pe mp pe luna. Aceste chirii sunt obtinute pentru imobilele amplasate in zona de afaceri centrala si zonele limitrofe.

"Imobilele cu specificatii tehnice ridicate, amenajarea spatiului de birouri in functie de profilul chiriasului si specificatiile pentru cladirile ecologice reprezinta doar unele intre metodele folosite de catre proprietari in vederea obtinerii unor chirii cat mai mari. Rata medie de neocupare a crsecut considerabil ajungand la un nivel de 10,8%, respectiv 5% pentru spatiile de clasa A si peste 15% pentru cladirile de clasa B, adica imobile amplasate in zonele periferice ale capitalei", arata raportul LaSalle.

In primul semestru din acest an s-au inchiriat putin peste 51.000 mp birouri. "Estimam ca 27.000 mp de birouri s-au tranzactionat in primul trimestru, in timp ce 24.000 mp s-au inchiriat in trimestrul II. Comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, aceasta reprezinta doar 35-40% din suprafata inchiriata in primul semestru din 2008", conchide sursa citata.

#piata birouri, #piata, #birouri, #real estate, #proprietari , #Proprietari