Peste 80 de proiecte de retail, amanate in Romania din cauza crizei

Miercuri, 18 Mai 2011, ora 17:18
1363 citiri
Peste 80 de proiecte de retail, amanate in Romania din cauza crizei

Dezvoltatorii imobiliari din Romania au anulat si amanat anul trecut 83 de proiecte de retail, criza lovind insa si piete precum Polonia, unde 62 de astfel de investitii au fost afectate de dificultatile economice, reiese din datele International Council of Shopping Centers (ISCS).

In 2010, in Bulgaria, 15 dezvoltari de retail au fost anulate, 30 au fost amanate si au fost anuntate cinci noi scheme.

Bulgaria sta mai bine decat vecina Romania, unde s-a inregistrat un numar masiv de anulari - 35 si de amanari - 48, in timp ce dezvoltatorii au anuntat doar trei proiecte noi.

Chiar si Polonia, care nu a experimentat aceleasi dificultati precum vecinii sai, a avut 10 scheme anulate si 52 amanate", se arata intr-un comunicat al ISCS.

Potrivit datelor disponibile, Romania are un stoc de spatii de retail de circa 70 de metri patrati la mia de locuitori, in timp ce in Polonia acesta ajunge la aproape 200 de metri patrati.

Si in Bulgaria, stocul care revine la 1.000 de locuitori este usor mai ridicat decat in Romania, aproape 80 de metri patrati.

Romania are circa 21,5 de milioane de locuitori, Polonia perste 38 de milioane, iar Bulgaria 7,4 milioane.

Mai mult Polonia are 16 orase mari cu peste 200.000 de locuitori, care sunt cele mai atractive pentru investitorii din retail, in timp ce in Romania sunt doar 10 astfel de localitati, in afara de Bucuresti. 

Fondata in 1957, ICSC este prima asociatie globala din industria centrelor comerciale. Asociatia are peste 60.000 membri in 80 de state, incluzand proprietari de centre comerciale, dezvoltatori, manageri, specialisti in marketing, investitori, retaileri si brokeri, precum si oficiali din sectorul public si academic. ICSC are sediul central la New York City si birouri la Washington, Toronto, London, Beijing, Singapore si Mexico City. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#proiecte retail, #dezvoltatori imobiliari, #proiect amanat, #proiect imobiliar amanat , #Proprietari