Mesterul, mai ieftin cu 30% decat firma de constructii

Sambata, 25 Aprilie 2009, ora 09:07
4760 citiri
Mesterul, mai ieftin cu 30% decat firma de constructii

O casa construita in regie proprie este mai ieftina. Firma construieste casa pentru 130 de euro metrul patrat, iar meseriasul pentru 100 de euro. 

Potrivit celor implicati in piata constructiilor, manopera pentru o casa construita in mod traditional, din caramida si beton, reprezinta aproximativ 30% din costurile totale ale constructiei. "In prezent, metrul patrat construit al unei case din caramida si beton costa aproximativ 450 de euro, cu tot cu manopera. Aceasta este de aproximativ 130 de euro pentru fiecare metru patrat, inclusiv finisaje. Finisajele vor fi unele de calitate medie", ne-a spus Ciprian Ana, administratorul firmei de constructii Policons Group SRL.

"Varianta ridicarii unei constructii in regie proprie, cu o echipa de mesteri, este aleasa de catre cei care doresc sa construiasca mai ieftin. Aceasta varianta este rentabila din punct de vedere financiar datorita diferentei de pret rezultate, in principal, din valoarea TVA, a cotei de aprovizionare, a CAS-ului, a cheltuielilor indirecte a firmei de constructii si altele", spun cei de la Inspectoratul de Stat in Constructii (ISC).

 Un alt dezavantaj al constructiei in regie proprie este acela ca proprietarul va trebui sa stea mai mult la locul constructiei. "Constructia in regie proprie presupune o mai mare implicare in edificarea constructiei din partea proprietarului pentru supravegherea lucrarilor, pentru evitarea risipei materialelor sau in vederea prevenirii unei durate de executie mai mare, datorata nesincronizarilor, a slabei calificari a fortei de munca", mai spun cei de la ISC. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#constructii, #firme, #garantii, #manopera, #mester, #preturi , #Proprietari