Licitatiile publice pentru vanzarea de spatii din zona Casei Presei, nu vor mai avea loc

Vineri, 21 Noiembrie 2008, ora 11:08
2890 citiri
Licitatiile publice pentru vanzarea de spatii din zona Casei Presei, nu vor mai avea loc

Regia Patrimoniului Protocolului de Stat (RA-APPS) a anuntat, vineri, ca licitatiile publice cu strigare programate in intervalul 26-28 noiembrie 2008 pentru vanzarea a 15 spatii administrative din Casa Presei nu vor mai avea loc. "Urmare a aparitiei anuntului publicat in data de 17 noiembrie 2008, Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat aduce la cunostinta celor interesati ca licitatiile publice cu strigare avand ca obiect vanzarea unor spatii administrative-15 unitati individuale, aflate la etajul 2, Corp B2 din imobilul situat in Piata Presei Libere nr.1, sector 1, Bucuresti, ce urmau sa aiba loc la sediul Sucursalei pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar, din Bucuresti, intre 26-28 noiembrie 2008, nu vor mai avea loc", se arata intr-un anunt al regiei.


Regia Autonoma Administratia Patrimoniului Protocolului de Stat a initiat procedura de organizare a licitatiei publice pentru vanzarea a 15 spatii administrative din Casa Presei Libere cu suprafete intre 19,7 si 55,3 metri patrati, la un pret de pornire care variaza intre 31.000 euro si 86.000 euro fara TVA.


Spatiile scoase la vanzare ca unitati individuale sunt amplasate in corpul de legatura B2, la etajul 2 al Casei Presei Libere din Bucuresti, cu nivel S+P+3÷4. Licitatiile au fost organizate la sediul Sucursalei pentru Administrarea si Intretinerea Fondului Imobiliar din Bucuresti, in perioada 12-14 noiembrie, iar RA-APPS a anuntat, la 17 noiembrie, ca vor fi reluate in perioada 26-28 noiembrie.


Clubul Roman de Presa (CRP) a protestat, miercuri, fata de faptul ca RA-APPS vinde spatiile detinute in Casa Presei fara ca CRP sa fie consultat sau informat, desi guvernele din ultimii opt ani au facut promisiuni in acest sens.


"Adunarea Generala a Clubului Roman de Presa a constatat faptul ca angajamentele Guvernelor Romaniei privind vanzarea cu sarcina a spatiilor detinute de stat in Casa Presei Libere au fost incalcate. In aceasta perioada, la preturi ridicol de mari, sunt scoase la licitatie birouri din acest imobil. Acest demers s-a facut fara ca, in vreun moment, primul-ministru, Secretariatul General al Guvernului sau RA-APPS sa isi fi indeplinit promisiunile repetate in ultimii 8 ani de toate echipele trecute prin functiile de conducere ale acestor institutii, de a consulta sau macar informa CRP privind intentiile concrete de vanzare a spatiilor", informeaza Consiliul de Onoare al CRP.


CRP precizeaza ca este "dreptul proprietarilor de a decide vanzarea spatiilor pe care le detin", insa considera "cel putin ciudat" felul in care angajamentele ultimelor doua guverne "nu sunt respectate de chiar subalternii acestora, cu exceptia, poate, a situatiei in care «angajamentele» nu erau decat expresia populismului gol de intentii reale".


"Clubul Roman de Presa considera ca nu mai exista nici o baza pentru pastrarea denumirii «Casa Presei Libere» pentru imobilul cu pricina, avand in vedere nu doar faptul ca extrem de multe spatii sunt ocupate de institutii care nu au nicio legatura cu activitatea de presa (Bursa Romana de Marfuri, Consiliul Concurentei), dar si faptul ca intentiile explicite ale autoritatilor sunt sa vanda oricui isi permite un birou de 20 mp la peste 30.000 EURO (peste 1500 EURO/mp)", a mai precizat CRP.


RA-APPS a transmis, joi, o serie de precizari privind procedura de vanzare a spatiilor din Casa Presei, aratand ca imobilele aflate in proprietatea privata a statului si in administrarea regiei pot fi vandute, conform legii, numai prin licitatie publica.


Spatiile fac parte din ansamblul fostului Combinat Poligrafic "Casa Scanteii", cladirea fiind ridicata in perioada 1952-1957 si amenajata ca spatii de birouri.


Clubul Roman de Presa (CRP), infiintat in 1998, este asociatie profesionala a companiilor din industria mass-media. CRP reuneste 30 de societati din presa scrisa si audio-vizual.