Lichidarea voluntara, cea mai rapida solutie pentru societatile Tractorul, Rulmentul si Nitramonia

Sambata, 27 Ianuarie 2007, ora 04:43
1099 citiri

Presedintele Autoritatii pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS), Teodor Atanasiu, a discutat, vineri, la Brasov, cu reprezentanti ai administratiei locale, ai sindicatelor, cu parlamentari de Brasov si cu ministrul Muncii Gheorghe Barbu, despre privatizarea societatilor comerciale Tractorul, Rulmentul Brasov si Nitramonia Fagaras, transmite corespondentul ROMPRES.

Una dintre solutiile propuse este ca activele sa fie vandute de administratia societatilor, iar a doua solutie este lichidarea voluntara, considerata a fi este cea mai rapida, a declarat Teodor Atanasiu.

Presedintele AVAS a precizat ca in data de 7 februarie se va adopta, prin Ordonanta de Urgenta, legislatia care sa permita AVAS continuarea productiei in sistem privat prin vanzarea fluxurilor viabile de productie la cele trei societati.

'Celelalte active vor fi vandute pentru acoperirea datoriilor catre creditori. Speram ca prin aceasta metoda sa mentinem emblema, sa mentinem productia si in continuare produsele romanesti sa fie vandute sub acelasi brand', a spus Atanasiu.

El a mai afirmat ca este convins ca se va reusi transferarea proprietatii in sistem privat, iar proprietarul va face investitiile necesare si va continua productia.

'Avem oferte pentru toate cele trei societati brasovene si sper ca aceste oferte sa se transforme in contracte de vanzare-cumparare. Imediat dupa ce legislatia va aparea in Monitorul Oficial vom demara procesul de valorificare a fluxurilor viabile', a spus Teodor Atanasiu.

El a afirmat ca a propus pentru cele trei societati lichidarea voluntara, urmand ca in zilele urmatoare sa mai aiba loc o discutie pe aceasta tema.

Atanasiu a explicat ca salariatii vor continua sa vina la serviciu pana la data la care li se vor da avizele de disponibilizare.

'Daca reusim sa gasim repede cumparatori si acestia sunt de acord sa preia intreaga forta de munca, atunci nu va mai fi nevoie de disponibilizari', a aratat presedintele AVAS.

Potrivit directorului general de la Tractorul, Titu Serban, societatea mai are in prezent 1.924 de salariati. Pana la 1 februarie, doar 30 la suta dintre salariati lucreaza, restul fiind in concediu de odihna sau in somaj tehnic.

Exista contracte incheiate pentru 4.243 de tractoare pentru export in Pakistan, Iran, Egipt, Croatia, Bosnia si se duc tratative pentru incheierea unui contract pentru SUA, a spus directorul Serban. El a adaugat ca pentru piata interna este posibil sa se produca in acest an 1.000 de tractoare. Valoarea totala a contractelor incheiate este de 31 milioane de euro si 2,5 milioane de dolari.

Societatea Rulmentul mai are 3.000 de salariati, dar potrivit directorului general Vasile Surdu, exista unele probleme din cauza ca societatea nu este privatizata.

'Din anul 1999 se tot negociaza cu diverse firme privatizarea uzinei. Nu s-a reusit nici pana acum. Din aceasta cauza nu putem sa incheiem contracte pentru otel, materia prima de baza a noastra', a spus Surdu. El a precizat ca are contracte ferme incheiate in valoare de 17 milioane de dolari, care ar putea ramane neonorate din cauza lipsei otelului.

Pe platforma chimica Fagaras mai lucreaza 500 de salariati. Singura societate care lucreaza, din cele cinci desprinse din societatea-mama, este Nitroexloziv si de aceea privatizarea este singura solutie de salvare a platformei chimice.

<b>Bloombiz</b>
(Sursa: <a href=http://www.rompres.ro/ target=_blank>Rompres</a>)