Imobilele expropriate intra in posesia statului dupa publicarea HG in Monitorul Oficial

Miercuri, 15 Septembrie 2010, ora 17:09
1252 citiri
Imobilele expropriate intra in posesia statului dupa publicarea HG in Monitorul Oficial

Statul va intra in posesia unui imobil expropriat in momentul publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern privind exproprierea, iar fostii proprietari pot contesta ulterior in instanta valoarea despagubirii, dar nu si deposedarea, potrivit unui proiect de Lege aprobat de Executiv, relateaza NewsIn.

"Avand in vedere decizia CCR 910/2009, care statueaza faptul ca se poate face opozitie doar la pretul exproprierii si nu si la decizia de expropriere, am decis, pentru urgentarea acestei proceduri, ca transferul dreptului de proprietate sa se realizeze in momentul in care se adopta Hotararea de Guvern care stabileste indicatorii tehnico-economici si suma globala aferenta proiectului de investitii", a declarat secretarul de stat din Ministerul Justitiei, Alina Bica, la finalul sedintei de miercuri a Executivului.

Potrivit normelor in vigoare, transferul dreptului de proprietate de la expropriat la expropriator se face imediat daca persoana expropriata este de acord cu pretul oferit de stat pentru imobil.

Daca fostul proprietar este nemultumit de valoarea despagubirii, transferul se face dupa ce instanta de judecata stabileste pretul.

Astfel, spune Bica, procedura poate dura si 2-3 ani.

Aceasta a precizat ca modificarea adusa nu afecteaza drepturile cetatenilor expropriati, deoarece acestia pot solicita in continuare in instanta bani in plus fata de cei oferiti, desi statul a intrat deja in posesia imobilului, la data publicarii Hotararii de Guvern.

"Practic, si autoritatea ajunge sa isi realizeze investitia, pe care oricum ar fi realizat-o dupa ce se pronunta hotararea judecatoreasca si, in acelasi timp, partea are deschisa calea spre instanta, la fel cum o are si in prezent", a precizat Bica.

Noua Lege prevede ca persoana expropriata trebuie sa spuna in termen de 15 zile daca este multumita de pretul oferit pentru proprietate.

Proiectul mai prevede ca se pot face exproprieri si pentru lucrari de utilitate publica care vizeaza realizarea infrastructurii de transport aerian, naval, feroviar, sau pentru lucrari de gospodarire a apelor.

"De la infrastructura rutiera a fost extins si la infrastructura feroviara, aeriana si navala.

De asemenea, proiectul de Lege se va aplica si lucrarilor care vor tine de gospodarirea apelor, lucrarilor miniere de interes national pentru exploatarea zacamintelor de lignit si lucrarilor de interes national referitoare la dezvoltarea liniilor de transport si distributia energiei", a declarat secretarul de stat.

Bica a precizat ca legislatia privind exproprierile a fost modificata de Guvern dupa ce s-a constatat ca peste 50% dintre investitii sunt blocate in instante de proprietarii care contesta valoarea despagubirii.

Proiectul de Lege a fost trimis la Parlament in procedura de urgenta. 

#imobile, # monitorul, # oficial, # stat , #Proprietari