Imobilele cu adaugiri mai mari de 50% din suprafata initiala nu se vor retroceda

Sambata, 22 Octombrie 2005, ora 06:41
1223 citiri

In "Monitorul Oficial" 931 din 19 octombrie au fost publicate Norma metodologica din 15/09/2005 de aplicare a ordonantei de urgenta, republicata si modificata, privind retrocedarea unor bunuri imobile care au apartinut cultelor religioase din Romania si Regulamentul privind organizarea si functionarea Comisiei speciale de retrocedare.Ambele documente au o mare importanta din cauza complexitatii juridice a majoritatii situatiilor concrete, care intra sub incidenta acestora.

Ordonanta se refera atat la bunuri mobile, cat si la cele imobile. Normele metodologice nu fac altceva decat sa precizeze modul in care trebuie interpretate anumite prevederi ale ordonantei, iar Regulamentul precizeaza modul de organizare a Comisiei speciale de retrocedare, modul de vot, dar si anumite aspecte de procedura. Intr-o editie precedenta, "Curentul" a publicat procedura de despagubire, in general, atunci cand restituirea in natura nu se mai poate face din diverse motive. Precizam ca si in acest caz special se pastreaza principiile justei despagubiri, la pretul de piata, stabilit potrivit legii.

Lacasele de cult vor fi retrocedate printr-o lege speciala

Normele metodologice precizeaza ca nu vor intra sub incidenta Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 94/2000, republicata, imobilele care fac sau au facut obiectul restituirii, potrivit altor legi cu caracter reparator, precum si constructiile demolate. De asemenea, nu fac obiectul aceleiasi ordonante nici imobilele situate, in prezent sau la data preluarii abuzive, in extravilanul localitatilor, intrucat acestea fac obiectul legilor speciale de restituire din domeniul fondului funciar. Nici lacasele de cult, respectiv bisericile, manastirile, sinagogile, moscheile, templele sau orice alte constructii, care sunt destinate oficierii de slujbe religioase, pana la reglementarea regimului juridic al acestora prin lege speciala, nu vor fi retrocedate in baza actului juridic care face obiectul prezentarii de fata.

Calificarea ca lacas de cult se face de catre Comisia speciala de retrocedare in urma analizei situatiei fiecarui caz. Deosebit de important e si faptul ca, o data cu imobilele retrocedate in natura, se vor restitui si bunurile mobile, dar doar daca acestea au fost preluate impreuna cu imobilul respectiv si daca acestea mai exista la data depunerii cererii de retrocedare. Detinatorul actual al imobilului, la solicitarea si in prezenta reprezentantului cultului religios care a depus cererea de retrocedare, va proceda la efectuarea inventarului bunurilor mobile existente in imobil, in termen de 30 de zile de la data depunerii cererii de retrocedare, iar in cazul nerespectarii acestui termen se va urma procedura prevazuta la art. 46 alin. 2 si 4 din Legea 10/2001.

Spitalele si scolile isi vor pastra destinatia timp de cinci ani

Intr-un mod aparte va fi solutionat cazul imobilelor retrocedate care au apartinut cultelor religioase in care in prezent se desfasoara activitati de interes public din invatamant sau sanatate, finantate sau cofinantate de la bugetul de stat sau de la bugetele locale. Noul proprietar va avea obligatia de a le pastra destinatia pe o perioada de pana la cinci ani de la data emiterii deciziei de retrocedare, dar, in aceasta perioada, noul proprietar va beneficia de o chirie stabilita prin hotarare de guvern, iar plata cheltuielilor de intretinere, aferente imobilului in cauza, va reveni utilizatorilor.

Un caz aparte este cel al imobilelor la care, pe parcurs, dupa preluarea abuziva de catre fostele autoritati, utilizatorii au efectuat modificari in diferite proportii, raportate la suprafata construita initial. In cazul imobilelor/constructiilor la care s-au efectuat adaugiri ulterior preluarii abuzive, dar care nu depasesc 50% din aria desfasurata actuala, beneficiarul retrocedarii va redobandi dreptul de proprietate asupra intregului imobil, cu obligatia de a plati fostului proprietar care a facut respectivele adaugiri contravaloarea acestora. In caz contrar, "nu se va dispune retrocedarea, considerandu-se imobil nou in raport cu cel preluat". Nu se includ in aceasta categorie lucrarile de reparatii curente, capitale, consolidari, modificari ale compartimentarii initiale, imbunatatiri functionale si altele asemenea.

Perioada de solutionare a dosarelor - 60 de zile

Potrivit regulamentului de functionare, dupa primirea cererilor de retrocedare si a documentatiilor aferente imobilelor detinute de statul roman sau de catre unitatile administrativ-teritoriale, presedintele comisiei sau, in lipsa acestuia, vicepresedintele fixeaza un termen in vederea analizarii si solutionarii cererilor cultelor religioase, respectiv ale comunitatilor minoritatilor nationale, depuse la secretariatele tehnice ale comisiei. Aceasta va solicita toate actele necesare pentru stabilirea calitatii de proprietar. Apoi, la termenul fixat, va invita un reprezentant al solicitantului, in vederea sustinerii cererii de retrocedare, pe baza documentelor legale prezentate. Daca totul este in ordine, comisia va transmite cererea de retrocedare, impreuna cu intreaga documentatie, unitatii detinatoare careia ii revine obligatia, prin lege, de a o solutiona, in termen de 60 de zile de la data completarii dosarului, cu actele doveditoare prevazute de ordonanta de urgenta. Potrivit regulamentului, comisia va putea lucra in sedinta cu minimum patru membri si va putea decide cu o majoritate de trei voturi.

Petre Porea

Curentul