De ce nu functioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor? Si cui ii pasa?

Miercuri, 22 Septembrie 2010, ora 09:39
2491 citiri
De ce nu functioneaza asigurarea obligatorie a locuintelor? Si cui ii pasa?

Asigurarea locuintelor a devenit obligatorie de doua luni, dar niciuna din cele 13 firme de asigurari care face parte din PAID nu a facut ceva pentru a convinge sa ii dau 20 de euro. De fapt doar 40.000 din cei peste opt milioane de proprietari de locuinte din Romania au fost convinsi sa o faca, potrivit statisticilor oficiale.

Si asta nici nu pare sa fie o problema daca ne luam tocmai dupa cei autorizati de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor sa incheie aceste polite - Pool-ul de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID) - care si-a propus sa asigure intre 15 si 20% din proprietari in primul an.

Asta desi legea dupa care functioneaza chiar si PAID spune clar ca cei fara asigurare incheiata pana la 15 ianuarie vor fi amendati. Adica aproximativ opt milioane de romani care au o casa.

In aceste conditii nu putem sa nu ne gandim ca autoritatile si-au propus de fapt acest lucru, iar sistemul de asigurari obligatorii a fost gandit sa functioneze de fapt din amenzi si nu din prime de asigurare. Oricum amenzile sunt mai mari decat primele.

Reprezentantii PAID nu vad nimic in neregula in aceasta situatie, iar Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nici macar nu ne-a raspuns cand am intrebat de ce PAID isi propune sa faca in doi ani ceva obligatoriu in sase luni.

Dar pentru ca suntem obisnuiti cu lucrurile facute in ultimul moment, ne putem gandi deja cat de intensa va fi promovarea asigurarii obligatorii in ultimele doua saptamani ale perioadei de sase luni si cate stiri vom vedea despre cozile si oamenii care au auzit ca trebuie sa mai dea niste bani.

Doi ani pentru ceva obligatoriu in sase luni

Chiar daca estimeaza doar 250.000 de polite incheiate, PAID se asteapta ca numarul sa fie mult mai mare pentru ca sfarsitul de an ii determina pe romani sa-si plateasca datoriile si, cu siguranta, printre acestea se va numara si asigurarea obligatorie a locuintelor. Astfel, procentul ar putea urca pana spre 20%, crede presedintele Marius Bulugea.

Dar de cati ani ar fi nevoie pentru a asigura pe toata lumea, in acest caz? Tot reprezentantii PAID estimeaza ca vor reusi sa isi faca treaba in doi ani si ca inceputul a fost mai greu doar din cauza concediilor din perioada de vara.

"E bine deocamdata. Majoritatea s-au incheiat in urban, cu ruralul probabil o sa porneasca dupa ce se incheie concediile. Estimarile noastre sunt de 20% in primul an. E o estimare normala facuta pe un plan de afaceri. Probabil in doi ani se vor asigura toti proprietarii. O sa urmeze o promovare in presa si media", a declarat Radu Mircea Popescu, consilier PAID, pentru Ziare.com.

Cei de la Comisia de Supraveghere a Asigurarilor nu dorit sa ne spuna daca situatia e cu adevarat sub control, asa cum sugereaza calmul celor de la PAID. Contactati de Ziare.com in urma cu o luna pentru a raspunde unor intrebari despre modul greoi in care se fac asigurarile obligatorii, reprezentantii CSA nu au raspuns nici pana acum.

De ce nu functioneaza asigurarea obligatorie

Dar care e adevarata problema a asigurarii obligatorie a locuintelor? In opinia avocatului Marius Silvian Diaconeasa, e vorba de modul in care sunt colectate aceste prime. Asigurarea obligatorie ar fi mult mai eficienta daca prima s-ar plati impreuna cu impozitul si nu sa obligam proprietarii sa se adreseze unui asigurator care participa la program.

"Oamenii nu percep asigurarea obligatorie ca pe un lucru benefic. (...) Oamenii nu au fost informati. Stiu doar ca trebuie sa scoata din buzunare inca 20 de euro pe an. Atat. Pe cand, daca asigurarea apare la impozit, omul o va simti ca o obligativitate si va aparea ca o dare catre stat", a explicat Marius Diaconeasa pentru Ziare.com.

El a dat exemplul vechiului ADAS de pe vremea comunistilor, creat imediat dupa cutremurul din 1977.

"Ceausescu a introdus aceasta asigurare exact cu metoda de care va spun. Foarte multi oameni nici nu stiau ca au locuintele asigurate. La Fisc ii aparea atata impozit si atata asigurarea. Dar el platea. Statul colecta. (...) Daca vrei sa obligi cetateanul nu mai stai sa comentezi, nu mai stai sa il rogi pentru ca asta dureaza ani si ani", a adaugat avocatul.

Daca statul ar putea sa impuna o astfel de colectare a primelor de asigurare, ar trebui sa se stranga aproape 130 de milioane de euro pe an care ar fi suficienti pentru despagubirea cu suma maxima a 6.500 de proprietari.

"Daca avem de despagubit 6.500 de locuinte inseamna ca avem o catastrofa. Se merge pe o medie de 1400 de case cum a fost anul acesta la inundatii. Sa zicem 2.000. Si tot raman din 130 de milioane", a mai explicat Marius Diaconeasa, care propune si ca un procent din suma sa fie folosit in fiecare an pentru construirea unor diguri sau baraje. "Si actionarilor PAID le va conveni pentru ca, dand acesti bani, in momentul in care sunt diguri facute inseamna ca la anul nu vor mai fi evenimente. Deci vor ramane bani care pot fi destinati actionarilor", a adaugat avocatul.

De asemenea, se vede ca legea privind asigurarea obligatorie nu functioneaza si din faptul ca oamenii vor primi bani ca sa-si reconstruiasca locuintele in aceleasi zone lovite de dezastre naturale.

Cum se incheie asigurarea obligatorie a locuintei


Polita obligatorie costa 10 sau 20 de euro pe an, in functie de tipul locuintei, spre deosebire de una facultativa care costa peste 100 de euro, dar care acopera mai multe tipuri de riscuri. Asigurarea obligatorie nu acopera decat trei riscuri: inundatiile, cutremurul si alunecarile de teren, iar valoarea despagubirii este de 10.000, respectiv 20.000 de euro.

Proprietarii de locuinte trebuie sa isi incheie polita obligatorie in urmatoarele patru luni, in caz contrar urmand sa plateasca o amenda intre 100 si 500 de lei, care va fi incasata de primariile localitatilor in care se afla casa.

Legea imparte locuintele in doua categorii. Este vorba de locuintele Tip A, cu structura de rezistenta din beton armat, metal, lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic si locuintele de Tip B, cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic. In a doua categorie se afla si casele de la tara construite din paianta sau chirpici.

Singurii care nu vor putea sa incheie asigurarea obligatorie sunt proprietarii unor locuinte cu bulina rosie.

In cazul proprietarilor care au deja o asigurare pentru locuinta, legea prevede ca cea obligatorie trebuie facuta la cel mult cinci zile dupa expirarea celei facultative. De asemenea, pentru a avea acoperita valoarea reala a bunurilor si a casei, acestia isi vor incheia o alta asigurare pentru restul daunelor.

Despagubirea asigurarii obligatorii nu acopera, insa, nici valoarea reala a casei si nici lucrurile din casa, pentru acest lucru fiind necesara o asigurare facultativa. Aceasta costa in mod normal de 10 ori mai mult.

Pentru incheierea asigurarii obligatorii trebuie contactata una dintre cele 13 firme de asigurari de pe piata locala fac parte din PAID: Groupama, Astra, Uniqa, Generali, Ardaf, Euroins, Carpatica Asig, Grawe, Credit Europe, ABC Asigurari, Certasig, City Insurance si Platinum.

#despagubiri asigurari obligatorii locuinte , #Proprietari