Circa 250.000 de polite de asigurare obligatorie incheiate pana la sfarsitul anului

Joi, 16 Septembrie 2010, ora 13:50
1399 citiri
Circa 250.000 de polite de asigurare obligatorie incheiate pana la sfarsitul anului

Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) ar putea incheia aproximativ 250.000 de polite de asigurare obligatorie a locuintelor pana la sfarsitul acestui an, avand in vedere subscrierile inregistrate pana in prezent, a declarat joi presedintele societatii, Marius Bulugea, informeaza NewsIn.

Startul programului de asigurare obligatorie a locuintelor a fost dat oficial la 15 iulie 2010.

"Sfarsitul de an ii determina pe romani sa-si plateasca datoriile si, cu siguranta, printre acestea se va numara si asigurarea obligatorie a locuintelor. Este posibil sa fie mai mult de 250.000 de polite. Estimam ca aproximativ 15-20% dintre locuintele din Romania vor avea o asigurare obligatorie de locuinte in primul an", a mentionat presedintele PAID.

PAID a incheiat, in primele 45 de zile lucratoare, peste 40.000 de polite, cu un ritm mediu zilnic de 900 de polite pe zi.

Bulugea a mentionat ca ritmul de emitere a crescut de la 100 - 200 polite pe zi la 1.200 - 1.500 de polite zilnic.

"Pentru a ne atinge obiectivul fixat trebuie sa ajungem la un ritm de circa 4.000 de polite zilnic", a precizat Marius Bulugea.

PAID a fost infiintat in toamna anului trecut de 13 companii de asigurari: Groupama Asigurari, Astra Asigurari, Platinum Asigurari, Uniqa Asigurari, Generali Asigurari, Ardaf, EuroIns, Carpatica Asig, Grawe Romania, Credit Europe Asigurari, ABC Asigurari, Certasig si City Insurance. Astra, Platinum si Groupama detin cate o participatie de 15% din capitalul social, nivel maxim admis de lege.

Proprietarii sunt obligati ca, intr-o perioada de sase luni de la emiterea primei polite, sa incheie o asigurare obligatorie a locuintelor.

Potrivit legii, dupa aceasta perioada, proprietarii care nu isi asigura locuintele risca o amenda cuprinsa intre 100 si 500 lei, care este aplicata de primarul localitatii respective.

Din numarul total de 8,5 milioane proprietati cu destinatia de locuinta, 65% sunt de tip A, iar restul de tip B.

Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A (care au structura de rezistenta din beton armat, metal ori lemn sau cu pereti exteriori din piatra, caramida arsa sau din orice alte materiale rezultate in urma unui tratament termic si/sau chimic) si de 10 euro in cazul locuintelor tip B (cu pereti exteriori din caramida nearsa sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic si/sau chimic).

Suma maxima asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru cele de tip B.

#asigurare locuinte polite , #Proprietari