Casa care se poate mari sau muta dupa dorinta

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 15:33
2308 citiri
Casa care se poate mari sau muta dupa dorinta

Un bucurestean a inventat o locuinta care se poate mari in functie de cerintele unei familii si care poate fi mutata in intregime.

Inventatorul Florin Dobrescu spune ca locuinta, intitulata dom geodezic, este asemanatoare unui cristal, in care toate raporturile principale urmeaza proportia de aur, scrie Evenimentul Zilei .

Avantajul ei fata de cele clasice e ca se poate extinde si adapta dupa nevoile celor care o locuiesc.

Proiectul a fost remarcat de World Wildlife Fund, care l-a inclus intr-o expozitie avand ca tema constructiile sustenabile, organizata la sediul Parlamentului European de la Strasbourg in aprilie 2009.

Autorul spune ca proiectul a inceput in 2006, initial pe calculator, cu programe 3D. Dupa machetele de lemn a urmat realizarea proiectului la scara reala, la Rucar.

La inceput a fost privit cu neincredere de oamenii din zona.

"Am ridicat-o intr-o luna. Cand am inceput sa construiesc, locuitorii din Rucar se uitau piezis. Credeau ca am inceput cu acoperisul si ca il vom rostogoli. Asta, pentru ca incepe cu o baza mica ce se extinde spre laterale, ca un V", spune Florin Dobrescu.

Usor de marit, usor de mutat

Casa e gandita pe un concept modular, iar cresterea se realizeaza prin adaugarea de noi module, adaptate conditiilor si nevoilor celor care locuiesc in el. Din 3 tipuri de grinzi si din 2 tipuri de panou se poate materializa intreaga structura.

Constructiile rezultate au toate fetele identice si stabilitate structurala pe perioada montajului. In functie de intindere si de adancimea fundatiei, casa se poate ridica pe mai multe niveluri.

Daca proprietarii doresc sa mute constructia, modulele se pot demonta fara a fi distruse, inclusiv fundatia, si pot fi reamplasate in mod repetat

Desi este o constructie avangardista, clientii n-au intarziat sa apara, existand deja comenzi pentru un magazin in Valcea, un hotel in Delta Dunarii, o pensiune la Rasnov si o casa la Ovidiu.

Costul unui modul de 48 mp utili, parter si etaj, este de aproximativ 27.000 de euro. De asemenea, pot fi reconfigurate rapid instalatiile electrice, si chiar cele sanitare, fara a se sparge peretii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#bani, #casa, #inventie , #Proprietari