Asigurarea obligatorie a locuintelor de la finele primului trimestru?

Luni, 04 Ianuarie 2010, ora 16:24
3276 citiri
Asigurarea obligatorie a locuintelor de la finele primului trimestru?

Procesul de emitere a politelor de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea sa inceapa spre finele primului trimestru al acestui an, daca Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID) va incheia contractul de reasigurare, a declarat pentru MEDIAFAX directorul general al PAID, Marius Bulugea.

"Fara reasigurator, fara un contract de reasigurare, PAID nu poate sa inceapa sa emita politele de asigurare obligatorie a locuintelor. In cursul acestei sapatmani, PAID va publica anuntul de participare destinat brokerilor de reasigurare.

Daca procesul de negociere nu va intampina dificultati, contractul de reasigurare ar putea fi semnat pana la finele primului trimestru, iar PAID va putea sa emita politele de asigurare", a afirmat Bulugea. Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.

La acea vreme, reprezentantii Ministerului Administratiei si Internelor au anuntat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2009, termen decalat pentru 1 ianuarie 2010, principalul motiv al intarzierii fiind neconstituirea PAID.

In octombrie 2009, presedintele Consiliului de Administratie al PAID, Constantin Toma, a declarat ca obligativitatea asigurarii locuintei va deveni efectiva la 1 iulie 2010, termen conditionat de dezvoltarea unui sistem informatic pentru gestionarea celor aproape 8,5 milioane de contracte aferente fondului locativ national.

Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro. Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Persoanele fizice sau juridice care nu isi asigura locuintele aflate in proprietate, in conditiile Legii 260/2008, nu beneficiaza, in cazul producerii unuia dintre dezastrele naturale definite potrivit actului normativ, de niciun fel de despagubiri de la bugetul de stat sau de la bugetul local pentru prejudiciile produse locuintelor.

Bulugea a afirmat ca valoarea primei de reasigurare va depinde de gradul de cuprindere in asigurare al locuintelor, pe care l-a estimat la 25% in primul an de aplicare a Legii 260/2008, in conditiile in care fondul locativ national numara circa 8,5 milioane de locuinte.

El a mai spus ca, pana la finele lunii ianuarie, PAID va incheia procesul de elaborare a caietului de sarcini pentru licitatia privind achizitionarea sistemului informatic care va gestiona datele referitoare fondul locativ national.

"Valoarea viitorului contract va fi de ordinul milioanelor de euro", a spus seful PAID. Potrivit datelor Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), doar cel mult 15% din fondul locativ national beneficiaza de protectie printr-o polita de asigurare facultativa.

PAID s-a infiintat in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

Cei 13 asiguratori au avut in 2008 o pondere de 33,7% din segmentul asigurarilor generale, care au insumat 7,07 miliarde de lei. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asigurare, #obligatorie, #locuinte, #polite , #Proprietari