Asigurarea locuintelor ar putea fi obligatorie de la 1 iulie

Luni, 17 Mai 2010, ora 11:19
1323 citiri
Asigurarea locuintelor ar putea fi obligatorie de la 1 iulie

Prima polita de asigurare obligatorie a locuintelor ar putea fi emisa in luna iulie, demers conditionat insa de semnarea contractului de reasigurare, a declarat, luni, Radu Mustatea, membru in Consiliul de Administratie al Pool-ului de Asigurare impotriva Dezastrelor (PAID), conform Mediafax.

"Este posi

bil ca PAID sa emita prima polita in luna iulie, probabil cu 1 iulie. Totusi, emiterea primei polite este conditionata de incheierea contractului de reasigurare, care deja a fost creionat in linii mari", a spus Mustatea, care este directorul general al Astra Asigurari.

PAID a inceput discutiile cu brokerii de reasigurare Willis, AON, Guy Carpenter, Stellar Re si RFIB. Ultimul s-a retras de la negocieri.

Societatea care va emite politele de asigurare obligatorie a locuintei a fost infiintata in septembrie 2009, cand 13 asiguratori au semnat actele de constituire a Pool-ului, aportul acestora la capitalul social al asiguratorului fiind de 4,545 milioane de euro (19,34 milioane lei).

Cu o participatie de 15% s-au inscris Astra, Clal Romania si Groupama Asigurari. ABC Asigurari, Ardaf, Carpatica Asig, Certasig, City Insurance, Credit Europe Asigurari, Euroins (fosta Asitrans), Generali si Grawe Romania s-au inregistrat, fiecare, cu o participatie de 5,5%.

Legea 260 privind asigurarea obligatorie a locuintelor a fost adoptata in noiembrie 2008.

Conform legislatiei, proprietarii de imobile sunt obligati sa incheie o polita de asigurare, prima fiind diferentiata in functie de tipul de locuinta, intre 10 si 20 de euro.

Valoarea asigurata a unei locuinte nu va depasi 20.000 de euro, iar nivelul minim se va situa la 10.000 de euro.

Legea 260/2008 nu are nicio legatura cu asigurarile facultative de locuinte. Proprietarii care vor dori sa isi asigure locuintele la valoarea reala pot incheia polite a caror suma asigurata depaseste suma de 10.000 sau 20.000 de euro, in functie de tipul constructiei.

Nerespectarea de catre persoanele fizice sau juridice a obligatiei de asigurare a locuintelor constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 la 500 lei.

Potrivit Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), gradul de cuprindere in asigurare a fondului locativ national se situeaza in jurul a 15%.

Fondul locativ national numara peste opt milioane de locuinte.

#asigurare, #locuinte, #obligatorie, #paid , #Proprietari