Banca centrală din Ungaria intră pe piața rezidențială din București. Ce planuri are dezvoltatorul în nordul Capitalei

Marti, 25 Iunie 2024, ora 13:34
170 citiri
Banca centrală din Ungaria intră pe piața rezidențială din București. Ce planuri are dezvoltatorul în nordul Capitalei
Proiectul în cauză are două clădiri de apartamente și una de birouri FOTO / Pixabay

Fondurile băncii centrale a Ungariei ajung, indirect, în proiecte imobiliare din România. După ce administratorul fundațiilor băncii centrale a cumpărat pachetul majoritar al unuia dintre marii dezvoltatori imobiliari din România, compania vrea să facă saltul din zona spațiilor de birouri în zona proiectelor rezidențiale.

Discuția vizează un proiect mai vechi al Globe Trade Centre SA (GTC), pentru care compania primise autorizație încă din 2018. GTC, care operează de peste 20 de ani în România, se descrie pe propriul site ca operând concentrat pe Polonia și Ungaria, dar având proiecte în capitale din Europa centrală, sudică și de est. Portofoliul său include spații de birouri și comerciale în suprafață de peste 750.000 de metri pătrați în mai multe orașe europene, printre care și București.

Noul plan al GTC presupune reducerea numărului de clădiri de birouri de la trei la una, urmând ca dezvoltatorul să construiască două blocuri de locuințe, dacă primește aprobarea pentru modificarea proiectului, conform Profit.ro. În total, planul vizează 238 de apartamente, în timp ce spațiul pentru birouri va avea aproximativ 17.000 de metri pătrați. Pentru proiectul din 2018, care presupunea doar clădiri de birouri, investiția a fost estimată la 130 de milioane de euro, conform sursei citate.

Optimum Venture Private Equity Fund, cunoscută ca Optima, este o entitate înființată în 2015 pentru a administra banii fundațiilor Băncii Naționale a Ungariei, controlează indirect peste 60% din acțiunile gurpului GTC, conform raportului anual pe anul 2023. Pachetul de acțiuni fusese deținut de grupul american de capital privat Lone Star Funds, care a ajuns la o înțelegere în 2020 pentru a-și vinde participația către Optima.

Terenul unde GTC vrea să construiască ansamblul imobiliar are ieșire la Bulevardul Expoziției, zonă în care sunt mai multe mari clădiri de birouri, trei universități și centrul Romexpo.

...citeste mai departe despre "Banca centrală din Ungaria intră pe piața rezidențială din București. Ce planuri are dezvoltatorul în nordul Capitalei" pe Ziare.com

#imobiliare, #proiect rezidential, #investitii imobiliare Romania, #Ungaria , #Stiri Macroeconomie

Curs valutar

1 EUR = 4.9729 RON

0.0013

1 USD = 4.5749 RON

0.0104
  1. Marcel Ciolacu a dezvăluit accidental deficitul bugetar real la care se așteaptă Guvernul în 2024. Cifra depășește toate estimările făcute până acum
  2. Suma uriașă pe care o vor plăti românii, pentru organizarea alegerilor. Semnal de alarmă: „Nemaivăzut așa ceva, pe vreme de pace!"
  3. Două țări NATO ”plâng” după Putin: Ucraina le lovește dur, punând bariera Rusiei
  4. A intrat în vigoare „taxa pe lux”. Care sunt marjele de impozitare și până când trebuie să se grăbească românii să-și declare bunurile
  5. Cea mai mare putere din Vest și 800.000 de români loviți de criză: Norvegia, Suedia și Polonia o depășesc
  6. Colapsul care amenință România, din 2030: „Va fi un tsunami financiar!"
  7. Cine este bugetarul care încasează un salariu de 36.000 de euro net, lună de lună. Acuzații grave
  8. O multinațională cu profituri de miliarde de euro anunță finalizarea unei fabrici în Transilvania
  9. Revolta unui expert contabil. Cât au ajuns să plătească la stat micile afaceri românești, în comparație cu corporațiile: „discriminare socialistă din partea guvernului!"
  10. Care este avuția medie netă a românilor. Suma pare foarte ridicată la prima vedere