Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Rata pentru "Prima Casa", mai mica cu 100 de euro decat chiria

Rata pentru "Prima Casa", mai mica cu 100 de euro decat chiria

Programul "Prima Casa" nu este un program social, dar este o oportunitate foarte buna pentru cei care isi cumpara o locuinta acum, a declarat pentru evz.ro Adrian Sischin, proprietarul francizei imobiliare Remax Romania.

In plus, rata lunara la banca este mai mica cu aproximativ 100 de euro decat chiria platita pentru un apartament.

Mai mult, acesta a declarat pentru evz.ro ca statul nu da bani prin acest program ci doar reduce costurile imprumutului, prin preluarea riscului. "Guvernul nu spune ca bancile trebuie sa dea bani celor care nu se califica pentru obtinerea unui credit, ci ca doar celor care pot sa isi demonstreze veniturile", precizeaza Sischin.


"Prima Casa" romaneasca nu seamana cu cea americana Exista insa si voci care au criticat programul romanesc, comparandu-l cu sistemul american de acordare a creditelor imobiliare, sistem care a generat actuala criza economica. In replica, reprezentantul Remax spune ca programul nu poate fi comparat cu sistuatia de pe piata americana.


"In SUA, statul nu a garantat ipoteca. Bancile, in dorinta de a face profit, in afara de creditele prime, adica cele care se calificau din punct de vedere al sigurantei financiare au acordat credite si celor care nu s-au calificat pentru obtinerea unui imprumut ", ne-a explicat reprezentantul agentiei.


Chirie sau rata la banca


Printre avantajele contractarii unui credit imobiliar prin acest program, se numara si acela ca, potrivit lui Sischin, costul ratei lunare scade cu aproximativ 100 de euro sub nivelul sumei platite pentru o chirie medie. De asemenea, fata de contractarea unui credit in valoare de 60.000 de euro pentru achizitionarea unui imobil, in afara acestui program, rata lunara platita la banca este de 500-600 de euro.


"Pentru un credit contractat pe 25 de ani, suma economisita cu imprumutul celor 60.000 de euro, prin programul Prima Casa este de 40.000-50.000 de euro, pentru pentru banca dispare riscul care este preluat de stat", potrivit reprezentantului imobiliar.Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 5104 ori
Citeste mai multe despreprima casa rata chirie