"Prima Casa", un instrument electoral agreat greu de banci

Joi, 24 Septembrie 2009, ora 13:45
1444 citiri
"Prima Casa", un instrument electoral agreat greu de banci

Preturile cerute de proprietarii apartamentelor vechi din Bucuresti au crescut in ultimele luni, in special la garsoniere si locuinte cu doua camere, ca urmare a introducerii programului "Prima Casa", iar din cauza ofertei reduse de pe piata evolutia ar putea continua, potrivit agentiei Real Time.

"Oferta de locuinte vechi bune este foarte redusa, de aceea proprietarii au crescut preturile, iar in perioada urmatoare nu vom vedea o scadere a acestora", a declarat, joi, Ion Catutoiu, managing partner al agentiei imobiliare Real Time, care a prezentat un studiu de piata la deschiderea targului imobiliar national tIMOn.

Studiul a relevat ca o familie cu doua salarii medii, respectiv de circa 1.800 de lei fiecare, poate obtine de la banca un credit de 57.000 de euro pentru programul "Prima Casa", suma cu care ar putea sa-si cumpere o garsoniera sau un apartament cu doua camere intr-unul dintre proiectele de locuinte noi din cartierele bucurestene precum Titan, Prelungirea Ghencea sau Colentina.

"Cu acesti bani nu prea gasesti astfel de oferte pe piata veche", a spus Catutoiu.

Acesta a atras atentia ca bancile evalueaza insa proprietatile vechi la un nivel foarte scazut, aproape la jumatate, deoarece nu doresc active toxice in portofoliu si vizeaza clienti cu bonitate cat mai mare.

"Clientii semneaza antecontracte pe anumite preturi de listare, iar cand se duc la banci pentru credit, acestea le evalueaza la jumatatea valorii pentru care s-a semnat antecontractul", a explicat reprezentantul Real Time.

In opinia sa, programul "Prima Casa", prin care statul ofera garantii la contractarea unui credit imobiliar, este doar un instrument electoral agreat greu de banci, inselator pentru dezvoltatori si o iluzie pentru cumparatori.

"Singura certitudine a acestui program este data de majorarea preturilor de listare la apartamentele vechi. Cresterile de pana la 25-30% in unele zone pentru garsoniere si apartamente cu doua camere sunt explicate prin reactia efervescenta intr-un interval de timp foarte scurt a cumparatorilor interesati de achizitia apartamentelor de pana in 80.000 euro", a apreciat Catutoiu.

Acesta a aratat ca apartamentele de 3-4 camere nu au cunoscut o dinamica in privinta cererii si drept urmare nu au inregistrat cresteri de preturi semnificative.

In ceea ce priveste piata locuintelor noi, sunt unii dezvoltatori, sustine consultantul imobiliar, care vand apartamentele la preturi sub costurile de constructie.

"Dezvoltatorii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa construiasca pentru un anumit nivel al puterii de cumparare", a mai spus Catutoiu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale Linus L2: încuietoarea inteligentă cu care îți încui casa direct de pe telefon. La ce preț este disponibilă
Yale, companie recunoscută pe plan global pentru soluțiile sale de securitate, a anunțat lansarea unei noi încuietori inteligente pe piața din România. Noua generație, numită Linus L2,...
#apartamente, #casa, #case, #garsoniera, #locuinta, #pret, #prima , #Prima casa