Prima Casa: statul nu va mai asigura spatiul minim de locuit

Miercuri, 31 Martie 2010, ora 23:02
2830 citiri
Prima Casa: statul nu va mai asigura spatiul minim de locuit

Statul va garanta credite la cumpararea unei locuinte prin programul "Prima Casa" si pentru solicitantii care au detinut cote-parti din case cu alte persoane decat cu sotia sau sotul, dar nu va mai asigura un spatiu minim de locuit, conform legii, pentru persoane care nu mai achita ratele creditului.

Modificarile au fost decise in sedinta de miercuri a Guvernului, a anuntat purtatorul de cuvant al Guvernului, Ioana Muntean.

Astfel, potrivit deciziei Guvernului, cei care au detinut impreuna cu alte persoane decat sotul sau sotia cote-parti din locuinte, indiferent de modul de dobandire, vor putea de asemenea sa apeleze la programul "Prima Casa", pentru a achizitiona sau construi o locuinta.

Terenul pe care sunt construite locuintele, precum si locuintele viitoare vor purta o ipoteca de rang I in favoarea statului, la care se adauga si o ipoteca conventionala de rang II in favoarea bancii, care sa asigure o garantie in cazul respingerii cererii de plaata de catre Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM inainte de finalizarea constructiei.

Guvernul a mai decis ca, in ipoteza in care a fost executata garantia statului, sa fie aplicate masuri de executare silita imobiliara asupra locuintelor achizitionate sau construite in cadrul programului, fara asigurarea unui spatiu minim de locuit, prevazut de lege, pentru persoana care nu si-a respectat obligatia de plata a ratelor restante si pentru care statul a platit valoarea de executare a garantiei.

In acest an, programul a fost modificat, astfel ca FNGCIMM va garanta creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#program, #prima, #casa, #spatiu, #locuit , #Prima casa