Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima Casa se modifica: Vezi principalele schimbari

Prima Casa se modifica: Vezi principalele schimbari


Programul Prima Casa a suferit cateva modificari, incepand de la 1 octombrie, anunta Fondul National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii, intr-un comunicat de presa.

Iata care sunt facilitatile de care beneficiaza cei interesati, prin intrarea in vigoare a Ordinului nr.1119/2015, emis de Ministerul Finantelor Publice, publicat in Monitorul Oficial in data de 28.09.2015:

- Beneficiarii programului vor avea posibilitatea achizitionarii unei noi locuinte in cadrul Programului Prima Casa, cu suprafata utila mai mare sau cu o valoare mai mare decat locuinta achizitionata /construita initial prin program, cu conditia ca locuinta achizitionata sau construita initial sa fie instrainata prin vanzare-cumparare cel mai tarziu pana la data incheierii contractului de vanzare -cumparare a noii locuinte, iar creditul acordat initial in cadrul Programului sa fie lichidat pana la data incheierii contractului de vanzare-cumparare a noii locuinte, care va beneficia de garantia statului in aceasta noua etapa a Programului.

-Plafoanele anuale de garantare vor fi gestionate in sistem revolving, astfel incat se va asigura continuitatea programului. Sumele eliberate ca urmare a rambursarilor creditelor acordate in cadrul Programului la scadenta sau anticipat, precum si ca urmare a lichidarii creditelor acordate initial pentru a achizitiona/construi o noua locuinta in cadrul Programului, vor reintregi plafonul total al garantiilor si se vor utiliza de catre finantatori pentru acordarea de noi garantii.

-Majorarea perioadei de executare a garantiilor si implicit a perioadei in care beneficiarii vor puteaplati ratele restante. Plata garantiei acordate in cadrul programului, se va efectua in maximum 90 de zile de la formularea cererii de plata si nu in maximum 90 de zile de restanta.

-A fost detaliata modalitatea in care finantatorii pot renunta la cererile de plata, precum si posibilitatea repunerii beneficiarului in drepturile si obligatiile aferente contractelor de credit si de garantare, dupa ce plata garantiei a fost efectuata. Retragerea cererii de plata se poate efectua pana in penultima zi de efectuare a platii valorii de executare a garantiei de catre Ministerul Finatelor Publice, beneficiarul putand recurge o singura data la aceasta facilitate.

-A fost reglementata situatia de preluare/cedare a locuintei si a finantarii garantate, respectiv situatia in care sotia sau sotul preia sau cedeaza dreptul de proprietate dobandit prin achizitionarea/construirea unei locuinte in cadrul programului, ca urmare a adoptarii regimului matrimonial al separatiei de bunuri, prin conventie matrimoniala.

Ordinul intra in vigoare incepand cu data de 01.10.2015, data de la care vor fi inlocuite si formularele utilizate in prezent in cadrul activitatii de garantare Prima Casa, cu cele aprobate prin Ordinul nr.1119/2015.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2051 ori
Citeste mai multe despremodificari prima casa Prima Casa 2015