Prima Casa scumpeste locuintele ieftine

Sambata, 20 Iunie 2009, ora 14:41
2349 citiri
Prima Casa scumpeste locuintele ieftine

Definitivarea programului "Prima Casa" este o veste excelenta pentru dezvoltatorii care ramasesera cu proiecte imobiliare blocate, din cauza lipsei de clienti, avand in vedere ca, potrivit normelor publicate in Monitorul Oficial, pot fi cumparate si locuinte in constructie sau care urmeaza sa fie construite.

Insa, pentru o mare parte dintre consumatori, lucrurile s-ar putea sa nu se schimbe chiar atat de mult. Intr-adevar, la preturile dinainte de publicarea normelor, mai multi romani si-ar fi permis sa devina proprietari, gasindu-se destule garsionere sau apartamente cu doua camere cu valori de pana in 60.000 de euro, adica suma maxima garantata de stat.

Deja, dupa anuntarea programului guvernamental, vanzatorii acestor locuinte mai ieftine au crescut preturile cu 5 - 10 procente, potrivit specialistilor in domeniul imobiliar.

Pe de alta parte, cei care isi doresc locuinte mai mari, ale caror preturi treceau bine de 60.000 de euro, ar putea avea motive de bucurie. Pentru a le putea vinde, proprietarii actuali ai acestora le-ar putea scadea preturile, pentru a se apropia de suma garanta de stat cat de mult posibil.

"O crestere a preturilor ar fi lipsita de sens in acest moment. S-ar putea observa o ajustare a lor, mai ales pe segmentul blocurilor vechi, asa inca sa se dea posibilitatea cat mai multor tipuri de locuinte sa se apropie de suma de 60.000 de euro", a declarat Irina Petrescu, partener al agentiei de consultanta imobiliara Esop, pentru Ziua.

Care sunt conditiile de creditare?

Pentru a putea lua un imprumut in cadrul programului Prima Casa, clientii trebuie sa nu aiba nici o alta locuinta in proprietate, la momentul intrarii in vigoare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.60/2009.

De asemenea, trebuie sa dispuna de un avans minim de cinci procente din valoarea casei pe care doresc s-o achizitioneze, daca aceasta nu trece de 60.000 de euro, si de 3.000 de euro plus diferenta dintre pretul locuintei si cei 60.000 de euro garantati, daca depaseste cea din urma suma.

Veniturile cumparatorilor trebuie sa fie destul de mari pentru ca rata lunara plus dobanda sa nu depaseasca 50% din acestea, conform declaratiilor ministrului de Finante, Gheorghe Pogea.

Astfel, potrivit calculelor analistilor, persoanele interesate trebuie sa aiba venituri de minim 700 de euro, pentru a se putea califica pentru program, in cazul in care fac achizitia singuri.

Evident, daca locuinta este cumparata de un cuplu, cei doi trebuie sa indeplineasca aceasta conditie impreuna.

Inainte de implementarea programului, era nevoie de minim 1.000 de euro pentru a putea beneficia de un credit imobiliar.

Ce locuinte pot fi cumparate?

Nu exista restrictii in ceea ce priveste tipul de casa achizitionat, potrivit datelor publicate in Monitorul Oficial. Astfel, clientii se pot orienta spre apartamente noi deja construite, in curs de constructie sau care urmeaza a fi construite, dar si spre locuintele vechi.

De asemenea, va puteti construi propria casa. Cei care detin deja terenul, pot construi o locuinta de aproximativ 140 de metri patrati, din cei 60.000 de euro garantati de stat. Daca nu au deja in proprietate terenul necesar, la suma de mai sus se adauga si pretul acestuia, ridicand considerabil costurile pentru client.

In cazul in care va doriti o locuinta noua, exista, doar in Bucuresti, cel putin 5.000 de apartamente inca nefinalizate, potrivit informatiilor din Ziarul Financiar. Pentru achizitionarea acestora, clientii trebuie sa depuna la banca o cerere de finantare, plus un antecontract de vanzare - cumparare.

Printre proiectele rezidentiale in curs de dezvoltare in Capitala se numara Vitan Residence, Comfort City, Asmita Gardens, Romfelt Plaza, Rasarit de Soare, New Town si Cosmopolis, preturile incepand de la 50.000 de euro, cel putin deocamdata, potrivit site-urilor dezvoltatorilor.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #program, #locuinte, #bani, #apartament , #Prima casa