"Prima Casa", o afacere paguboasa pentru stat?

Vineri, 05 Iunie 2009, ora 13:56
2260 citiri
"Prima Casa", o afacere paguboasa pentru stat?

Programul "Prima Casa" are toate sansele sa devina o afacere paguboasa pentru stat, mai ales ca modul in care isi poate recupera banii dati bancilor in contul garantiilor pentru creditele neachitate este unul extrem de complicat.

Potrivit ordonantei de urgenta pentru aprobarea programului adoptata miercuri de Guvern, bunul care face obiectul contractului de garantie, in cadrul procedurii de executare silita, va fi valorificat tot de catre organele ANAF, deoarece creantele rezultate din garantiile acordate si platite institutiilor de credit in cadrul programului "Prima Casa" vor fi considerate creante bugetare.

Prin acordarea acestei garantii, statul a preluat de la banci un risc pe care acestea nu doreau sa si-l asume, dar s-a bagat si intr-un joc in urma caruia s-ar putea sa recupereze de pana la doua ori mai putini bani decat a acordat sub forma de garantii in contul creditelor neachitate.

In primul rand, bancile nu sunt dispuse sa apeleze la procedura de executare silita a creditelor scadente, deoarece pentru creditor este extrem de neprofitabil sa se transforme in agentie imobiliara.

"Am avut de-a face cu o remarca interesanta din partea unei banci: «noi nu suntem agentie imobiliara». Subsuma intreaga filozofie. Nu doresc sa inceapa cu vanzari si executari silite pentru ca ideea este ca un credit trebuie sa produca si pentru banca. Motiv pentru care nu sunt interesati sa blocheze toata afacerea. E ca in cazul falimentului: e mult mai interesanta o propunere de reorganizare, in masura in care e posibila, decat o lichidare totala. Pentru ca gradul de recuperare a datoriilor e maxim 30% si atunci ce faci?", a explicat Razvan Cioromela, specialist in executari silite Bostina & Asociatii, citat de The Money Channel.

Gradul de recuperare a datoriilor nu este cu mult mai mare nici daca acestea sunt pasate in curtea statului. In lipsa altor prevederi legale specifice acestei situatii, ANAF nu poate valorifica imobilele "confiscate" in cadrul programului "Prima Casa" decat in conditiile prevazute in Codul de Procedura Fiscala.

Legea obliga ANAF sa valorifice imobilele prin licitatie publica. Pentru a participa la o astfel de licitatie, cei care vor sa achizitioneze imobilele trebuie sa indeplineasca o serie de conditii. In primul rand, vanzarea bunurilor sechestrate se face numai catre persoane fizice sau juridice care nu au obligatii fiscale restante.

Cei care indeplinesc aceasta conditie pot totusi rata participarea la o astfel de licitatie daca nu reuseste sa-si procure cazierul fiscal in timp util. Eliberarea cazierului fiscal, din care reise daca ai sau nu obligatii fiscale restante fata de stat, poate dura si doua saptamani, in timp ce anuntul pentru organizarea licitatiei trebuie publicat cu 10 zile inainte.

Astfel, daca nu afli primul de licitatie si nici nu reusesti sa-ti procuri in regim de urgenta (ceea ce costa suplimentar) cazierul fiscal, atunci ai pierdut sansa sa-ti cumperi o casa de la ANAF, dar si statul a pierdut un potential client pentru bunul pe care trebuie sa-l valorifice.

Statul mai pierde clienti si pentru ca persoanele interesate sa achizitioneze bunurile imobile scoase la licitatie trebuie sa faca dovada platii unei taxe de participare de 10% din valoarea de pornire a licitatiei.


Statul poate pierde 50% din garantia pentru "prima casa"

La prima licitatie, pretul de pornire este pretul de evaluare, adica valoarea garantiei pe care statul trebuie sa o recupereze. In conditiile in care valoarea maxima a garantiei este stabilita la 60.000 de euro, atunci taxa de participare la o licitatie prin care se incearca valorificarea unui imobil "sechestrat" in cadrul programului "Prima Casa" este de 6.000 de euro, de doua ori mai mare decat avansul pe care ar trebui sa-l depui pentru un credit bancar in cadrul programului.

Altfel spus, decat sa dai 6.000 de euro pentru a participa la o licitatie pe care s-ar putea sa nu o castigi, mai bine depui un avans mult mai mic la banca si accesezi un credit tot prin programul "Prima Casa".

Daca in urma primei licitatii nu se desemneaza un castigator, atunci ANAF este obligat prin lege sa treaca la organizarea unei noi licitatii, a carui pret de pornire este cu 25% diminuat. Daca nici in urma acestei a doua licitatii imobilul nu este vandut, atunci se mai organizeaza o licitatie, de data aceasta cu un pret de pornire mai mic cu 50% decat cel evaluat la prima licitatie.

Daca ANAF nu va reusi sa valorifice imobilul in urma primei licitatii, atunci orice vanzare ulteriora va fi in pierdere pentru stat, deoarce este greu de crezut ca imobilul va avea un pret de vanzare in urma celei de a doua sau a treia licitatii mai mare decat pretul de pornire din licitatiile anterioare.

De castigat vor avea doar bancile si persoanele care vor cumpara cu pana la 50% mai ieftin o locuinta de la stat.

Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Prețuri de Mamaia în Vama Veche. Cât costă să mănânci și să te cazezi de 1 Mai: ”Gradul de ocupare depășește 90%”
Românii se pregătesc pentru vacanța de 1 Mai și de Paște. Hotelierii de pe litoral, de la Vama Veche, se laudă că rezervările s-au epuizat deja. Distracția va începe din 26 aprilie,...
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
Cât costă iepurașul de ciocolată pentru Paște în România față de Marea Britanie: ”Românul e cel mai hapsân comerciant”
De trei ani, prețurile continuă să crească într-un ritm amețitor. Salariile și pensiile, mai puțin. La nivelul UE, țara noastră e pe primul loc la inflație. Inclusiv comparativ cu...
#anaf, #casa, #imobile, #licitatie, #preturi, #prima , #Prima casa