"Prima Casa": locuintele trebuie finalizate in maximum 18 luni

Marti, 20 Aprilie 2010, ora 00:01
2569 citiri
"Prima Casa": locuintele trebuie finalizate in maximum 18 luni

Locuintele care urmeaza sa fie construite in regim individual prin credite bancare garantate de stat, in programul "Prima Casa", trebuie sa fie finalizate in maximum 18 luni, cu o prelungire maxima de un an, interval in care proprietarii vor plati bancii doar dobanzile si comisioanele, nu si ratele.

Decizia a fost luata de Guvern, prin hotarare adoptata recent, si confirma informatiile transmise de MEDIAFAX la inceputul lunii aprilie.

Conform actului normativ, durata de realizare a constructiei trebuie sa rezulte din contractul de antrepriza incheiat cu firma de constructii, in calitate de antreprenor general al imobilului, iar constructorul va trebui sa ateste capacitatea sa de a finaliza lucrarea in termenul stabilit prin faptul ca nu inregistreaza restante mai mari de 60 zile la plata obligatiilor bugetare, dar si printr-o garantie de buna executie de 10% din valoarea devizului estimativ de lucrari, sub forma unei scrisori de garantie bancara.

La randul lor, proprietarii trebuie sa dispuna de un aport propriu de minimum 5% din valoarea costului de construire a locuintei, care acopera diferenta dintre valoarea din contractul de antrepriza si finantarea garantata, dar se vor obliga totodata sa constituie un depozit colateral pentru garantarea dobanzii, in valoare egala cu trei rate de dobanda.

Modificarile regleaza noul sistem de acordare de garantii de stat pentru locuinte construite atat in regim individual, cat si in sistem asociativ si sunt deja incluse intr-un proiect de act normativ.

In acest an, programul a fost modificat, astfel ca Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM va garanta creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi.

Creditele prin "Prima Casa" au o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.

Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.

Conform sistemului pregatit de autoritati, persoana care va solicita un credit pentru constructia unei locuinte trebuie sa prezinte bancii atat proiectul tehnic si detaliile de executie, cat si contractul de antrepriza incheiat cu o firma de constructii, din care sa rezulte ca durata constructiei este de maximum 18 luni de la data efectuarii primei trageri din credit, termen care nu poate fi prelungit decat cu cel mult un an.

Va exista insa si o facilitate pentru cumparatori, in sensul ca in intervalul de maximum 18 luni cuprins intre data primei trageri si finalizarea constructiei, cand statul are doar o garantie asupra terenului si nu posibilitatea de valorificare a constructiei, bancile sa asigure o perioada de gratie in care ratele de capital aferente facilitatii de credit sa nu fie scadente si in care beneficiarul datoreaza exclusiv dobanzile, comisioanele si costul devizelor, terenului si locuintei.

Aceasta perioada va putea fi prelungita tot cu cel mult un an prin act aditional la contractul de credit.

Persoanele care construiesc o locuinta in regim individual trebuie sa aiba in proprietate terenul aferent, sa accepte sa garanteze cu acesta rambursarea creditului, sa acopere din surse proprii eventuale costuri suplimentare devizului estimat, sa asigure locuinta, sa acopere costurile de notare a autorizatiei de construire si, ulterior, a locuintei in cartea funciara.

Credite garantate prin programul "Prima Casa" vor fi acordate si familiilor in care unul dintre soti a cumparat o locuinta inainte de casatorie, desi Codul familiei stabileste ca imobilul astfel achizitionat este bun comun.

In cazul locuintelor construite in regim asociativ, beneficiarii trebuie sa solicite in nume propriu, la aceeasi banca, acordarea a cate unui credit pentru construirea unui ansamblu de locuinte, in care fiecare persoana asociata va fi proprietarul unei singure locuinte.

Toti beneficiarii asociati trebuie sa semneze contractul de antrepriza cu aceeasi firma de constructii, iar cel putin unul dintre asociati sa aiba in proprietate terenul. Bancile nu vor percepe comision de neutilizare si de rambursare anticipata, iar contractul de credit nu poate contine clauze care sa permita modificarea unilaterala de catre banca. 

#prima casa, #locuinte, #apartamente, #credite bancare , #Prima casa

Curs valutar

1 EUR = 4.9768 RON

-0.0003

1 USD = 4.6386 RON

-0.0149
  1. Criza economică face noi victime în România. Sute de persoane își pierd locurile de muncă
  2. Decizie importantă a ICCJ cu privire la preavizul la concediere. Ce trebuie să știe angajații aflați în această situație
  3. Criză majoră pe piața locurilor de muncă la stat. Procentul infim de tineri care aleg să fie bugetari și problemele care îi îndepărtează de sistem
  4. Situația complexă a salariilor de la 1 iulie. Patronatele cer un prag mai mare pentru facilitățile fiscale pentru a nu scădea unele venituri