Prima Casa, exclusa din Legea creditarii

Luni, 14 Iunie 2010, ora 15:11
2494 citiri
Prima Casa, exclusa din Legea creditarii

Directiva europeana in domeniul creditarii adoptata prin Ordonanta de Urgenta pe 11 iunie nu se aplica programelor subventionate sau garantate de guvern si reglementeaza doar partial imprumuturile caselor de ajutor reciproc, a declarat luni pentru NewsIn presedintele ANPC, Constantin Cerbulescu.

Noua lege privind creditarea nu va fi aplicata programului de imprumut ipotecar garantat de guvern Prima Casa, si nici imprumuturilor acordate de bancile pentru locuinte (BpL), intrucat acestea sunt reglementate prin legi speciale, sustine presedintele Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorului (ANPC), Constantin Cerbulescu.

Legea, care limiteaza comisionul de rambursare anticipata si aduce imbunatatiri contractelor de imprumut in favoarea clientilor, va fi aplicata doar partial imprumuturilor acordate de casele de ajutor reciproc.

"Pentru sistemele de imprumut de tip CAR (casa de ajutor reciproc) exista cateva precizari, care tin mai mult de partea de informare a clientilor", a mai spus Cerbulescu.

Ordonanta nu va fi aplicata "contractelor de credit referitoare la credite acordate unui public restrans pe baza unei dispozitii legale de interes general, la rate ale dobanzii mai mici decat cele practicate in mod obisnuit pe piata sau fara dobanda ori in conditii care sunt mai avantajoase pentru consumator decat cele obisnuite de pe piata si cu dobanzi mai mici decat cele practicate in mod normal pe piata," conform Art.1 litera i) din text.

Astfel, bancile pentru locuinte isi vor putea mentine comisioanele proprii, in timp ce bancile care au incheiat contracte pentru programul "Prima Casa" vor putea pastra prevederile acestora neatinse.

Bancile risca amenzi cu valori cuprinse intre 5.000 si 100.000 de lei pentru nerespectarea noilor norme privind rambursarea anticipata a creditelor, potrivit Ordonantei.

Comisionul de rambursare anticipata a creditelor - de consum, ipotecare sau de leasing - va fi de 1% din valoarea sumei rambursate anticipat, daca pana la scadenta contractului a ramas mai mult de un an, si de 0,5% daca pana la scadenta a ramas mai putin de un an.

Bancile vor fi, totodata, obligate sa ofere formulare standard persoanelor care vor sa contracteze credite, inainte de semnarea contractelor, pentru a le da posibilitatea sa compare ofertele de pe piata.

Dupa incheierea contractului, beneficiarul are la dispozitie un termen de 14 zile in care poate renunta la contract fara a da explicatii si fara a plati vreo penalizare.

Daca in cele 14 zile a accesat o rata din creditul respectiv, clientul va rambursa rata respectiva in termen de maximum 30 de zile. 

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#casa, #creditare, #imprumuturi, #lege, #locuinte, #prima , #Prima casa