Prima casa este a statului

Luni, 01 Iunie 2009, ora 08:57
1516 citiri
Prima casa este a statului

Guvernul vede in programul "Prima casa" si o oportunitate de a-si spori fondul locativ, care la ora aceasta este cel mai scazut din Europa.

In cazul in care un beneficiar al programului "Prima casa" nu-si achita ratele la banca timp de 90 de zile, statul devine proprietarul imobilului, lucru care nu-l deranjeaza pe ministrul Finantelor, Gheorghe Pogea, care recunoaste ca statul are nevoie de case. "Dupa 90 de zile de neplata, banca executa garantia constituita de Fondul de Garantare, dupa care casa intra in proprietatea statului. Guvernul ramane astfel cu fond locativ.

"Clientul nici nu va sti ca are in spate Fondul de Garantare. Singura relatie pe care o va avea in cadrul acestui program va fi cu banca creditoare. Trebuie sa mearga la institutia de credit cu dosarul complet si atat. Dupa ce il califica la credit, banca va trimite dosarul la Fondul de Garantare. Fondul va avea o conventie cu bancile, asa ca oamenii nu vor fi plimbati pe la ghiseele statului", a asigurat ministrul.

Pogea a subliniat ca este pentru prima data cand statul roman acorda o garantie suverana cetatenilor sai. "In 20 de ani, statul a dat garantii suverane numai propriilor companii. Si a dat cu nemiluita. Pentru restructurare, modernizare si alte lucruri. 70% din aceste garantii au fost platite de Guvern, si nu de companiile care au beneficiat de credite. Cetatenii n-au ramas cu nimic din asta", a explicat Pogea.

#imobil, #pogea, #proprietate, #rate, #stat , #Prima casa