"Prima Casa", daramata de incompetenta si rea-vointa

Miercuri, 19 Ianuarie 2011, ora 23:09
4049 citiri
"Prima Casa", daramata de incompetenta si rea-vointa

“Este un exemplu de incompetenta si de necorelare a situatiilor reale cu initiativele guvernului. Se stinge spiritul proiectului Prima Casa. Daca statul cere si restul de garantii e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiative. Programul Prima Casa 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietati”, a declarat Dan Negulescu, presedintele Asociatiei Profesionale a Agentilor Imobiliari din Romania, intr-un interviu acordat Bloombiz.

In opinia specialistului, Prima Casa a fost un proiect bine gandit pentru ajutorarea tinerilor, insa din motive de incompetenta si de rea-vointa a statului, proiectul a fost denaturat.

"Este un exemplu de incompetenta si de necorelare a situatiilor reale cu initiativele guvernului. se stinge spiritul proiectului Prima Casa. Daca statul cere si restul de garantii e deja prea complicat sa te incadrezi intr-o astfel de initiativa", a subliniat Negulescu.

In ceea ce priveste programul Prima Casa 3, presedintele APAIR considera ca populatia a ajuns in situatia in care trebue sa garanteze cu toate conturile colaterale datorita faptului ca statul nu este in stare sacreioneze un program coerent si nu mai are sprijinul bancilor.

Privind plafonul de garantii atat pentru Prima Casa 1 cat si pentru Prima Casa 2, Negulescu crede ca romanii sufera de neincredere, nu mai sunt siguri pe sursele de venit, drept pentru care nu se mai gandesc la investitii pe termen lung.

"Oamenii nu mai risca sa intre intr-un credit, indiferent ca e Prima Casa sau nu".

In opinia expertului, acest program ar fi putut sa duca la relansarea industriei constructiilor.

"Trebuie sa ne gandim la Prima Casa ca la un proces. Cel care isi cumpara prima casa, o cumpara de la cineva care se muta in alta parte. Intr-un final se ajunge ca ultimul sa cumpere o proprietate noua.

Astfel, cererea pentru proprietati noi creste, creste si industria constructiilor si productia de material , iar statul incaseaza multi bani din taxe si impozite

Ar fi trebuit sa fie un bulgare de zapada care, de la cumpararea primei case, sa duca la relansarea industriei in Romania.

Din nefericire, a fost un balon de sapun care nu si-a indeplinit scopul si probabil nici Prima Casa 3 nu o va face. Acest program se va ridica cel mult la nivelul Prima Casa 2", a declarat Dan Negulescu.

Cu toate ca nu s-au epuizat plafoanele garantate,  specialistul in imobiliare spune ca acest program a crescut numarul vanzarilor, insa nu suficient de mult pentru a fi considerat un succes.

Presedintele APAIR este de parere ca programul Prima Casa 3 are nevoie de o schimbare a politicii de taxare a noilor proprietati.

"Daca impozitele ar fi mai mici pentru noile proprietati, s-ar stimula dezvoltarea constructiilor", a mai adaugat Negulescu.

In opinia acestuia, foarte putine cereri sunt solvabile fiindca cumparatorii nu mai intrunesc conditiile, lipsa creditarii reprezentand cea mai mare problema.

"Preturile cerute de proprietari nu au legatura cu realitatea. In ceea ce priveste preturile la care se fac tranzactii, acestea sunt din ce in ce mai jos fata de preturile cerute.

Cutuma cu privire la diferenta de pret, intre ce se cere si ce se primeste, este undeva intre 10-15%.

Tinand cont ca sunt din ce in ce mai putini cumparatori, probabil ca aceasta diferenta o sa creasca", a mai declarat Dan Negulescu.

3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
3 aspecte și bune practici de avut în vedere atunci când investești la bursă
Investițiile la bursă pot fi o modalitate eficientă de a-ți crește veniturile și de a-ți atinge obiectivele financiare pe termen lung, însă este recomandat să ai în vedere câteva...
#constructii, #credite, #investitii, #piata imobiliara, #prima casa, #proprietari, #tranzatii , #Prima casa