Prima Casa: cresterea artificiala a preturilor nu va fi acceptata de piata

Luni, 28 Septembrie 2009, ora 10:23
3045 citiri
Prima Casa: cresterea artificiala a preturilor nu va fi acceptata de piata

" Cresterea s-a datorat, in primul rand, noului produs Prima Casa, care nu functioneaza cum ar trebui. Aceasta crestere artificiala nu va fi acceptata de piata. Dupa parerea mea, sunt preturile care se cer dar nu si preturile la care se fac tranzactii”, a declarat Mihaela Pana, Head of Residential Department DTZ Echinox, intr-un interviu acordat Bloombiz. In opinia acesteia, pretul pe metru patrat construit este de 500-600 euro/mp, pentru ca firmele de constructii sunt mai deschise la negociere.

Ernst& Young spune ca va fi nevoie de o perioada de cinci ani pentru ca piata imobiliara sa mai ajunga la nivelul din 2007.

Aceasta perioada este una mult prea mica pentru ca piata sa-si revina si sa se repozitioneze la nivelul anului 2007.

Este greu de anticipat care ar fi perioada necesara pentru a se intampla acest lucru, dar cu siguranta vorbim de o perioada mult mai lunga.

Ce credeti ca se va intampla cu pretul apartamentelor in 2010?

Suntem in momentul in care preturile aproape ca stagneaza. Cel putin pe segmentul de lux, nu mai discutam de o scadere a preturilor ci, mai degraba, de o acalmie. Pentru anul 2010, lucrurile vor ramane in acest trend. Nu cred ca vor mai scadea.

Este posibil sa mai exista o oarecare scadere a preturilor, dar acest lucru se va intampla, in mod clar, pentru segmentul rezidential adresat clasei medii.

Ma refer la complexele rezidentiale care au in componenta foarte multe apartamente si care sunt pozitionate in diverse cartiere ale Bucurestiului.

Opinia asupra pietei imobiliare este ca dezvoltatorii care vor investi in perioada urmatoare vor construi doar ansambluri de mici dimensiuni situate in zonele acoperite de reteaua de transport in comun.

Astazi, dezvoltatorii sunt mult mai atenti cu produsele pe care le vor scoate pe piata pentru ca au intervenit foarte multi factori, in ultimul an, iar piata s-a schimbat dramatic.

Dezvoltatorii au incercat tot ceea ce este posibil sa dinamizeze cresterea numarului de achizitii. Datorita obstacolelor de care s-au izbit, in perioada urmatoare, vor incerca sa-si pozitioneze proiectele cat mai bine, in oras, sa intruneasca anumite cerinte, astfel incat sa devina atractive pentru cumparatori.

Ce se va intampla cu ansamblurile construite in camp, unde infrastructura lipseste si uneori si utilitatile?

Sunt destul de putine astfel de proiecte si, pentru cele care exista, dezvoltatorii vor incerca sa le transforme in pachete atractive, pentru ca altfel nu vor reusi sa mai vanda.

Asta inseamna ca apartamentului pe care il scoate la vanzare ii va aloca o parcare gratuita, anumite pachete care sa devina tentante pentru cumparatori.

Dezvoltatorii sunt acum mai dispusi sa negocieze pretul unui apartament sau asteapta sa vanda la aceleasi preturi de dinainte de criza?

Piata este, in continuare, in asteptare. Exista o dorinta a cumparatorilor de a-si achizitiona apartamente, dar ei au sentimentul ca piata nu a atins punctul critic si cred ca, in urmatoarea perioada, aceste preturi se vor modifica in jos.

Este greu de anticipat, dar cert este ca astazi dezvoltatorii nu sunt dispusi sa negocieze la nivelul cerintelor cumparatorilor.

Cat costa astazi sa construiesti un metru patrat la un apartament mediu?

Piata terenurilor este, astazi, piata cea mai sensibila, pentru ca numarul tranzactiilor a fost extrem de limitat.

Pe de alta parte, firmele de constructii sunt mult mai deschise in a negocia metru patrat de constructie, in contextul in care, in ultima perioada, numarul de proiecte s-a redus considerabil.

Peste toate, a venit si o scadere a materialelor. Dupa parerea mea, metrul patrat la care ajunge astazi o constructie se pozitioneaza la pretul de 500-600 euro/mp.

Ce se va intampla cu cei care au construit ansambluri la preturi mult peste cel la care se construieste acum?

Criza fara faliment nu exista, iar noi, in acest moment, nu prea am asistat la falimente ale dezvoltatorilor.

Daca ar fi sa ne raportam la ceea ce se intampla, ar fi normal sa asistam la astfel de falimente si, intr-o perioada urmatoare, bancile sa scoata la vanzare produsele pe care le vor detine, in urma acestor falimente.

Cu siguranta, vom avea astfel de lucruri. Pentru cei care au construit intr-un moment de varf, cand firmele de constructii ajungeau sa ceara si 800-900 euro/mp, cand terenurile erau extrem de scumpe, pentru ei astazi este cel mai complicat.

Se pare ca, astazi, bancile nu au pus o presiune maxima asupra dezvoltatorilor, astfel incat sa-i determine sa vanda in orice conditii.

Vor scoate dezvoltatorii pe piata apartamente noi mult mai ieftine decat acum?

Nu cred ca vor aparea pe piata apartamente mult mai ieftine, pentru ca sunt deja proiecte care au ajuns la pret de cost si probabil ca dezvoltatorii vor ajunge, mai degraba in situatia de a fi preluati de banci, decat de a vinde oricum si in orice conditii.

Nu este o problema punctuala doar a dezvoltatorului, ci discutam de implicarea bancilor, de conditiile care sa-i motiveze pe cumparatori, de siguranta locului de munca.

Asadar, nu este o vina a dezvoltatorului ca nu negociaza, astfel incat sa cumpere cineva. Am constatat ca foarte multi, astazi, nu vor sa cumpere de fapt.

Preturile cerute de proprietarii de apartamente vechi au urcat cu pana la 20% la sfarsitul lunii august fata de iunie.

Cresterea s-a datorat, in primul rand, noului produs Prima Casa, care nu functioneaza cum ar trebui.

Aceasta crestere artificiala nu va fi acceptata de piata. Dupa parerea mea, sunt preturile care se cer dar nu si preturile la care se fac tranzactii.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Cât câștigă românii în străinătate. Diaspora aduce aproape 3% din PIB
Statisticile oficiale arată că România are una dintre cele mai semnificative diaspore din UE, raportat la populația rezidentă a țării. Pentru fiecare patru persoane care locuiesc în...
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
"Mafia imobiliara" îi mulțumește lui Nicușor Dan!
Prin natura meseriei am tangenta saptamanal cu cei mai mari dezvoltatori, constructori si investitori in real estate. In ultimele saptamani, avand in vedere conjunctura alegerilor locale, evident...
#apartamente, #casa, #constructii, #dezvoltatorii, #imobiliara, #imobiliare, #piata, #prima, # tranzactii , #Prima casa