Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Prima Casa a impiedicat ieftinirea caselor la nivelul de acum 4 ani

Prima Casa a impiedicat ieftinirea caselor la nivelul de acum 4 ani

Programul guvernamental "Prima Casa" a fost singurul lucru care a impiedicat caderea libera a preturilor cerute pana la nivelul de acum 4 ani.

Analistii de la Colliers International considera ca preturile apartamentelor vechi ar fi putut ajunge in ianuarie 2010 la acelasi nivel cu cel din ianuarie 2006. Aceasta este una dintre concluziile unei analize a evolutiei preturilor care cuprinde scaderea dramatica din 2008, ecourile din 2009 si interventia programului guvernamental.

Pretul mediu al apartamentelor vechi a ajuns la sfarsitul anului 2009 la nivelul de 1.092 euro/mp, iar al locuintelor noi a fost de 1.550 euro/mp.

"Incepand cu martie 2008, moment in care s-a atins punctul de varf al preturilor apartamentelor vechi, observam un parcurs accelerat descendent al BREI-Vechi (indice care caracterizeaza evolutia preturilor).

Caderea s-a stopat in momentul in care Prima Casa a inceput sa se apropie de lansare. (...) Incepand cu iunie-iulie, preturile au inceput, pentru prima data dupa primul trimestru din 2008, sa creasca", se arata intr-un comunicat emis de Collier International.

Programul guvernamental a scumpit apartamentele cu doua camere si garsonierele

Aceasta crestere se datoreaza exclusiv programului de finantare initiat de guvern, care a avut drept consecinta - din cauza plafonului maxim acordat - cresterea preturilor apartamentelor de 2 camere si a garsonierelor.

Cresterea s-a extins apoi si catre apartamentele de 3 camere care nu se puteau mentine la valori similare celor de 2 camere.

Spre exemplu, daca in Militari un apartament de 2 camere a crescut de la o valoare de 55.000-57.000 euro pana la 63.000-65.000 euro, apartamentele de 3 camere din aceeasi zona nu puteau sa ramana la valori de 65.000-70.000 euro, arata analiza Colliers.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.

Sursa: Business24
Articol citit de 2432 ori
Citeste mai multe despreprima casa apartamente ieftinire