Noile limite de garantare la "Prima Casa"

Miercuri, 17 Februarie 2010, ora 14:52
2370 citiri
Noile limite de garantare la "Prima Casa"

Creditul pentru cumpararea unei locuinte prin "Prima Casa" va fi garantat in limita a 60.000 euro, pentru imobile vechi ori deja incepute, si 70.000 euro, pentru locuinte cu lucrari inca neincepute, iar cumparatorii organizati in asociatii vor avea o garantie de cate 75.000 euro, tot pentru case noi. 

Asociatiile trebuie sa fie formate din minimum sapte persoane.

Modificarile au fost decise in sedinta de miercuri a Guvernului. Pana in prezent, creditele bancare contractate prin acest program pentru locuinte, indiferent de anul constructiei, au fost garantate de stat in limita a 60.000 euro. "Primesc o garantie cu care merg la banci, iar bancile elibereaza banii pe stadii de executie.

Deci nu mai primesc o promisiune de garantare, ca pana acum, pe baza careia trebuie sa-si finanteze singuri si numai la sfarsitul constructiei ca pana acum. Ii primesc (banii - n.r.) in mod normal, cum se desfasoara orice lucrare de constructii, pe stadii de executie", a spus Vladescu dupa sedinta de guvern.

El a aratat ca o conditie esentiala in cazul constructiilor in asociere este ca persoanele sa detina un teren in comun, fara sa fie necesar ca asocierea sa aiba o forma juridica.

Ministrul Finantelor a precizat ca nu exista un numar limita de case care pot fi construite pe terenul detinut in comun de catre persoanele asociate.

El a adaugat ca Ministerul Finantelor va discuta cu bancile deja prezente in programul Prima Casa, aratand ca vor fi invitate si alte institutii de credit. "Vom lucra cu bancile care au subscris, vom face si o noua invitatie pentru ca programul sa continue, oricum varianta initiala de 60.000 de euro va continua.

Din acest punct de vedere, bancile care au aceste plafoane le vor folosi, plafoanele suplimentare le vom redistribui catre bancile care functioneaza in cadrul programului sau catre alte institutii care aplica pentru ele", a mai afirmat Vladescu.

Plafonul de garantii pentru acest an este de 700 milioane de euro. 

#casa, #garantare, #limita, #locuinta, #plafon, #prima , #Prima casa