Modificari la Prima Casa: Garantiile vor fi realocate mai des

Duminica, 27 Decembrie 2009, ora 17:26
2095 citiri
Modificari la Prima Casa: Garantiile vor fi realocate mai des

Statul va verifica mai des decat doar o data la trei luni gradul de utilizare de catre banci a plafonului alocat in programul "Prima Casa" si va efectua realocari de garantii, iar persoanele care cumpara locuinte cu garantii de stat nu vor avea dreptul sa intraineze in niciun mod casa timp de 5 ani. 

Noile reguli vor fi introduse prin modificarea legislatiei in vigoare privind derularea programului "Prima Casa" , au declarat, joi, agentiei MEDIAFAX, surse ministeriale.

Potrivit acestora, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care deruleaza programul, va fi autorizat sa evalueze modul de utilizare de catre finantatori a plafonului alocat si sa efectueze realocari, in functie de gradul de utilizare, cel putin trimestrial, si nu la "intervale regulate" de trei luni, cum prevede legislatia actuala.

"S-a constatat ca unele banci, desi au semnat conventia cu statul, fie nu au transmis solicitari de garantare, fie numarul celor transmise a fost extrem de redus, in timp ce alte banci erau aproape de epuizarea plafonului alocat, dar nu puteau primi noi garantii decat la intervale de cate 3 luni", au aratat sursele.

In acelasi timp, in cartea funciara aferenta locuintei achizitionate prin intermediul programului va fi inscrisa interdictia de instrainare a casei pe o perioada de cinci ani. Legislatia actuala interzice doar vanzarea locuintei in acest interval.

In cazul achizitiei unei locuinte care urmeaza sa fie construita, persoana care solicita garantia statului va depune la banca doar antecontractul de vanzare-cumparare a casei, nu si contractul de constructie.

Prin modificarea legislatiei va fi clarificat si modul de calcul al garantiei acordate in cadrul programului.

Astfel, va fi stabilit ca pentru "Prima Casa" poate fi acordat un credit care acopera maximum 95% din pretul de achizitie prevazut in antecontractul de vanzare-cumparare, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare a locuintei, daca pretul de achizitie este mai mic sau egal cu 60.000 euro, sau maximum 57.000 euro, dar nu mai mult decat valoarea rezultata din raportul de evaluare, daca pretul de achizitie este mai mare de 60.000 euro.

Legislatia actuala defineste finantarea garantata prin creditul de maximum 60.000 euro sau echivalentul in lei.

"Din practica de pana acum a acordarii garantiilor de stat au rezultat unele dificultati in aplicarea prevederilor referitoare la finantarea garantata, din cauza unor diferente intre modul de calcul al garantiei avand la baza valoarea de evaluare, folosita de stat, si modul de calcul al finantarii bazat pe valoarea de achizitie, folosit de banci.

Se ajungea la situatii in care beneficiarul ar primi o garantie mai mica decat finantarea, daca valoarea evaluata este mai mica decat pretul vanzarii, sau ar primi o garantie mai mare decat finantarea, daca valoarea rezultata din evaluare este mai mare decat pretul vanzarii", au aratat sursele.

Din aceasta cauza, va fi propusa o formula de determinare a valorii garantiei in concordanta cu cea rezultata din raportul de evaluare si cu valoarea maxima admisa de lege, de 60.000 euro, care sa acopere toate situatiile si sa fie in concordanta si cu normele interne ale bancilor, care prevad ca institutiile de credit nu pot finanta mai mult de 95% din valoarea evaluata a unei locuinte.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in acest an.

#prima, #casa, #apartamente, #garantii , #Prima casa