"Modificarea programului Prima Casa ar favoriza doar o parte a pietei"

Vineri, 08 Ianuarie 2010, ora 15:58
1903 citiri
"Modificarea programului Prima Casa ar favoriza doar o parte a pietei"

Modificarea programului "Prima Casa" in sensul limitarii acordarii de garantii de stat doar pentru achizitia de locuinte noi ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei, a declarat, vineri, presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

"Noi am sfatuit Guvernul sa mentina forma actuala a legii. Daca legea va fi modificata in sensul ca va fi garantata numai achizitia de locuinte construite de la zero mi-ar ridica semne de intrebare in zona ajutoarelor de stat", a spus Chiritoiu, intr-o conferinta de presa, precizeaza Mediafax.

Pe de alta parte, Chiritoiu a precizat ca se poate lua in calcul si realizarea unei scheme de ajutor de stat, daca se doreste ajutarea sectorului constructiiilor, dar va dura foarte mult finalizarea formei finale.

"Trebuie sa se stabileasca clar care este scopul acestei legi, daca se doreste sa fie un ajutor pentru achizitia unei locuinte este bine sa lasam legea asa, daca se doreste sa sprijinim economia atunci trebuie sa gasim o solutie care trebuie sa fie si rapida, dar care trebuie sa fie aprobata de Comisia Europeana", a adaugat Chiritoiu.

Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in 2009.

In cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitari de garantare in valoare totala de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare in valoare totala de 16,5 milioane euro pentru locuinte aflate in diverse faze de constructie.

De la inceputul anului, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care deruleaza programul, nu a mai acceptat dosare de la banci pentru "Prima Casa", deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in 2010.

 

#casa, #constructii, #credite, #fonduri, #locuinte, #prima , #Prima casa