Imobiliare: doar o treime din locuintele noi din Capitala au fost finalizate

Luni, 26 Octombrie 2009, ora 14:25
1653 citiri
Imobiliare: doar o treime din locuintele noi din Capitala au fost finalizate

Dezvoltatorii imobiliari au finalizat pana la jumatate anului doar 37% din locuintele amplasate in ansamblurile din Bucuresti incepute in perioada 2006-2008, in timp ce jumatate din unitatile locative livrate de dezvoltatori, in ultimii patru ani, sunt inca disponibile spre vanzare, potrivit companiei Regatta.

Din cele 168 proiecte imobiliare incepute in perioada 2006-2008 in Bucuresti, un numar de 8.861 unitati locative aveau termenul de predare setat de dezvoltatorii imobiliari in 2009.

Dintre acestea, pana la sfarsitul primului semestru al acestui an, dezvoltatorii au predat circa 3.319, reprezentand doar 37% din numarul total de locuinte ce trebuiau livrate in piata, se arata intr-un comunicat al companiei de servicii imobiliare, preluat de Mediafax.

De asemenea, consultantii Regatta apreciaza ca incepand cu 2006, pana in 2009, la nivelul Capitalei au fost anuntate 202 proiecte, insumand aproximativ 121.936 unitati locative.

Dintre acestea, din 2006 pana in prezent au fost livrate doar 10.633 locuinte, din care 4.500-5.000 sunt aflate la vanzare, reprezentand aproape 50% din locuintele noi finalizate pana acum.

"Socul inregistrat pe piata jucatorilor imobiliari a fost cu atat mai mare cu cat sectorul rezidential a cunoscut cea mai spectaculoasa evolutie in ultimii trei ani in piata imobiliara romaneasca.

Dupa cativa ani in care dezvoltatorii incepusera sa construiasca din ce in ce mai mult, incurajati de cererea tot mai mare, numarul locuintelor anuntate crescand de la un an la altul, piata imobiliara rezidentiala a fost lovita in plin de criza economica si financiara", se mentioneaza in comunicat.

Incepand cu a doua parte a anului trecut si continuand cu primul semestru din 2009, vanzarile de locuinte au scazut accentuat, in paralel cu incetinirea ritmului lucrarilor de constructie.

Consultantii imobiliari considera ca, desi cererea si oferta se ridica la un nivel foarte ridicat, sectorul rezidential a suferit cele mai mari pierderi din cauza crizei financiare.

Scaderea preturilor s-a produs, sustin reprezentantii Regatta, in special la apartamentele situate in imobilele vechi, unde proprietarii au scazut preturile cu pana la 40-45% fata de aceeasi perioada a anului 2008.

Pe de alta parte, in perioada septembrie-octombrie a acestui an, in urma demararii programului "Prima Casa", pretul apartamentelor vechi a inregistrat o crestere de 20-30%, potrivit estimarilor Regatta.

"Diferenta mare intre preturile asteptate de catre cumparatori si pretul la care se poate vinde un imobil construit in perioada 2007-2008, face insa ca cererea sa ramana total nesatisfacuta pana la momentul la care finantarea va fi reluata de banci in conditii mai bune.

Astfel, se poate considera ca semestrul unu a fost caracterizat de un blocaj al segmentului rezidential", a declarat, in comunnicat, Robert Teodorescu, seful departamentului rezidential al Regatta. 

#imobiliare, #dezvoltatorii, #locuintele, #locuinte, #dezvoltatorii imobiliari, #imobiliari , #Prima casa