Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Garantia pentru "Prima Casa", acordata pentru antecontracte prezentate pana la 31 ianuarie 2010

Garantia pentru "Prima Casa", acordata pentru antecontracte prezentate pana la 31 ianuarie 2010

Persoanele care prezinta pana la 31 ianuarie 2010 antecontracte de vanzare-cumparare de locuinte prin programul "Prima Casa" vor beneficia in continuare de garantia statului la contractarea creditului, ulterior programul urmand sa fie modificat, pentru stimularea achizitiei de locuinte noi.

Termenul pana la care trebuie prezentate antecontractele va fi stabilit in sedinta de miercuri a Guvernului, precizeaza Mediafax.

Executivul intentioneaza ca, in urmatoarea etapa, sa modifice cadrul legal privind derularea programului, fiind deja initiate consultari cu reprezentantii mediului de afaceri, sectorului bancar si imobiliar, pentru a stimula achizitia si implicit constructia de locuinte noi.


Pana in prezent, Fondul National de Garantare a Creditelor pentru IMM, care deruleaza programul, nu a mai acceptat dosare de la banci pentru "Prima Casa", deoarece Guvernul nu aprobase un act normativ privind sumele care urmeaza sa fie utilizate in acest an.


 


Programul "Prima Casa" prin care statul garanteaza creditele imobiliare contractate de persoanele fizice, in limita unui plafon de garantare de un miliard euro, a fost introdus de Guvern in acest an.


Prin acest program, persoanele pot contracta credite cu un avans de 3.000 de euro pentru o locuinta de maximum 60.000 euro, cu o rata a dobanzii EURIBOR (rata solicitata intre principalele banci din zona euro la depozitele pe piata interbancara) la 3 luni plus maxim 4% pe an, la credite in euro, respectiv ROBOR (rata dobanzii la imprumuturi pe piata interbancara romaneasca) la 3 luni plus maxim 2,5 puncte procentuale.


Marja include si nivelul total al comisioanelor percepute de finantator.


In cele aproximativ 6 luni de la lansare au fost aprobate aproximativ 11.500 solicitari de garantare in valoare totala de circa 485 milioane euro, dintre care 380 promisiuni de garantare in valoare totala de 16,5 milioane euro pentru locuinte aflate in diverse faze de constructie.


Pe parcursul programului, Executivul a retras garantii de 220-280 milioane euro de la sapte banci care nu au acordat niciun credit sau au aprobat foarte putine dosare pentru cumpararea de locuinte prin programul "Prima Casa" si a redistribuit garantiile catre alte banci care au aprobat un numar mai mare de cereri.


Surse ministeriale au declarat, in luna decembrie, agentiei MEDIAFAX, ca Guvernul va reloca pentru finantarea in 2010 a programului "Prima Casa" garantii de 550 milioane euro, reprezentand mai mult de jumatate din plafonul stabilit pentru acest an, iar bugetul total ar urma sa fie completat ulterior, posibil tot pana la plafonul din 2009, de un miliard euro.


 Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1664 ori