Cum poate Guvernul sa dea in jos dobanzile la credite

Marti, 26 Mai 2009, ora 09:56
2127 citiri
Cum poate Guvernul sa dea in jos dobanzile la credite

Guvernul Boc inca nu reuseste sa gaseasca solutii concrete pentru a impinge in jos dobanzile la credite in conditiile in care ultimele banci ramase la stat - CEC si Eximbank - detin sub 5% din sistem si nu au destula forta pentru a imprima un trend pe piata.

In martie, dobanda medie la creditele noi in lei pentru populatie s-a situat la 18,86% pe an, conform datelor BNR, in urcare fata de februarie, dar ceva mai jos fata de maximul de 19,07% din ianuarie. Pentru companii, dobanda medie la lei a ramas la peste 20,5%. La euro, bancile au oferit in martie credite de retail la dobanzi nominale medii de 10,12%, in timp ce la corporate au cerut 6,75% pe an.


Nici pentru programul "Prima Casa" nu este clar cum vor putea fi convinse bancile aflate in proprietatea grupurilor financiare internationale sa taie vizibil din dobanzi pentru a face cu adevarat accesibile creditele pentru prima locuinta. Daca dobanzile nu scad, planul Guvernului de a misca si piata creditului, si piata constructiilor va ramane la stadiul de intentie pentru ca foarte putini clienti isi vor permite sa se imprumute. 


Chiar daca autoritatile au obtinut noi promisiuni din partea bancilor straine ca nu vor fi reduse expunerile pe Romania, iar BNR a redus dobanda-cheie la lei la 9,5%, reluarea creditarii se impotmoleste in reticenta bancherilor de a-si asuma riscuri prin acordarea de noi imprumuturi, respectiv in preturile foarte mari pe care le solicita clientilor.


In plus, dupa cinci luni de la instalarea noului Guvern persista discutiile la nivel politic privind operarea unor eventuale schimbari in conducerea executiva a CEC, dupa ce in aprilie a fost inlocuit managementul Eximbank. In mod traditional, fiecare nou guven sau chiar ministru de finante face schimbari la CEC, insa de aceasta data Banca Nationala a intervenit public impotriva acestor practici, afirmand ca are ultimul cuvant in schimbarea unui presedinte de banca.


Surse bancare afirma ca prelungirea negocierilor politice privind membrii conducerii CEC nu a facut decat sa intarzie transformarea ultimei mari banci de stat intr-un adevarat instrument prin care Guvernul sa poata incuraja reluarea creditarii.


Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii va avea reguli mai simple pentru împrumuturile necesare investițiilor militare
Banca Europeană de Investiţii (BEI) îşi va relaxa regulile privind împrumuturile pentru proiecte cu utilizare duală, militar-civilă, pentru a finanţa mai multe investiţii legate de...
#cec, #credite, #dobanzi, #eximbank, #guvern , #Prima casa