Interviurile Business24.ro
HOT TOPICS

Cu cat a scazut pretul locuintelor din Bucuresti in septembrie

Cu cat a scazut pretul locuintelor din Bucuresti in septembrie


Costurile mai mari pentru creditul prin programul "Prima Casa" in lei au determinat persoanele care vor sa cumpere locuinte sa caute oferte mai ieftine, astfel ca proprietarii au fost nevoiti sa mai lase din pret, scaderea ajungand la 4% in septembrie.

"Dupa o vara plina de incertitudini care au planat in jurul programului guvernamental <>, in luna septembrie 2013 preturile apartamentelor din Bucuresti au scazut cu pana la 4% fata de acelasi interval din 2012, pe fondul unei oferte mai mari cu peste 15% fata de anul trecut", potrivit raportului de monitorizare imobiliara realizat de portalul imobiliar AnunturiParticulari.ro.

Reprezentantii portalului mentioneaza ca in vara acestui an multi romani au fost nevoiti sa amane decizia de achizitie a unei locuinte deoarece situtia privind continuarea programului "Prima Casa" era incerta.

"Dupa ce s-a clarificat ca programul va continua, atat proprietarii, cat si clientii au fost nevoiti sa se adapteze noilor conditii. Costurile mai mari pentru creditul prin program a determinat persoanele care voiau sa cumpere locuinte, sa caute apartamente mai ieftine, iar proprietarii s-au vazut nevoiti sa mai lase din pret", se mentioneaza intr-un comunicat.

Potrivit calculelor realizate de AnunturiParticulari.ro pe baza tuturor ofertelor imobiliare publicate in presa scrisa si pe Internet, preturile medii solicitate de proprietari pentru garsonierele si apartamentele cu 2 camere au inregistrat cele mai importante ajustari din ultimul an, de circa 4%. Asadar, daca in septembrie 2012 proprietarii solicitau un pret mediu pentru garsoniere de 34.536 de euro, in septembrie 2013 pentru o garsoniera vanzatorii cereau 33.020 de euro.

Pretul mediu al unui apartament cu 2 camere a ajuns, in septembrie 2013, la 53.020 de euro fata de 55.154 de euro, valoare inregistrata in septembrie 2012.

In ceea ce priveste preturile medii solicitate pentru locuintele cu 3 camere, acestea au fost ajustate cu 2% in ultimul an. Daca in septembrie 2013 proprietarii solicitau preturi medii de 73.000 de euro, in septembrie 2012 vanzatorii cereau 74.800 de euro.

Proprietarii care vand locuinte cu 4 camere au facut reduceri de 1% in ultimele 12 luni, atingand o valoare de aproape 95.300 de euro.

Aproape 2.700 de oferte noi de vanzare de apartamente au intrat in piata in luna septembrie 2013, in crestere cu 15,3% fata aceeasi perioada din 2012.

Oferta de garsoniere a ajuns la 585 de unitati, iar cea de locuinte cu doua camere la 1.052. In cazul ofertei de vanzare a locuintelor cu trei camere, aceasta a ajuns la 785 de unitati la sfasitul lunii septembrie. Pe segmentul apartamentelor cu patru camere 264 de proprietari au facut publice intentiile lor de vanzare, in ultima luna.

Ti-a placut acest articol? Urmareste Business24 si pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Business24.
Sursa: Business24
Articol citit de 1731 ori