Bucurestenii vor sa cumpere locuinte cu preturi pana in 75.000 euro

Vineri, 21 Ianuarie 2011, ora 12:08
1772 citiri
Bucurestenii vor sa cumpere locuinte cu preturi pana in 75.000 euro

Peste 65% dintre bucurestenii care intentioneaza sa cumpere apartamente cauta locuinte la un pret sub 75.000 de euro, adica in jurul valorii garantate prin programul "Prima Casa", potrivit portalului imobiliar Imopedia, anunta Mediafax.

"Peste 65% dintre cautarile de apartamente din imopedia.ro din ultimul an au fost si continua sa fie plafonate la bugetul de 75.000 euro, adica in jurul valorii de garantare a programului «Prima Casa». Dinamica cautarilor de apartamente este dependenta de solutiile de finantare din piata, fie venite din sistemul guvernamental, fie din cel bancar", a declarat, intr-un comunicat Razvan Muntean, director general al imopedia.ro.

Imopedia.ro a analizat evolutia cererii in functie de buget pe trei tipuri de locuinte din Capitala, respectiv garsoniere, doua si trei camere.

Astfel, cea mai mare cerere pentru garsoniere se inregistreaza la cele cu preturi de sub 60.000 de euro.

Aceasta categorie de pret a inregistrat si cea mai mare crestere a cererii, de la 70% la startul programului "Prima Casa", in primavara anului 2009, la 89% in toamna anului trecut.

Din cautarile de pe portalul imopedia.ro, se poate observa ca pe masura ce preturile locuintelor au scazut, cautarile pentru garsoniere cu buget intre 60.000 si 75.000 euro s-au imputinat.

Astfel, daca la debutul programului ele reprezentau 27% din totalul cautarilor, la finele anului trecut acestea aveau doar 11%.

La apartamentele cu doua camere, 68% dintre bucuresteni, in crestere de la 58%, sunt interesati sa cumpere locuinte cu preturi de sub 60.000 de euro.

"Interesul a crescut, pe masura ce preturile au inceput sa scada si au aparut oferte atractive in piata, cu locuinte in zone bune ale Capitalei", se mentioneaza in comunicat.

Apartamentele cu trei camere au cresterile cele mai mici, din cauza preturilor mai putin accesibile fata de locuintele mai mici.

Astfel, pe parcursul programului cererea pentru apartamente de trei camere cu buget sub 60.000 euro a crescut cu doar 5%.

"Interesanta, este insa evolutia cererii pentru locuintele cu trei camere cu buget intre 60.000 si 75.000 de euro. Spre deosebire de garsoniere si apartamentele de doua camere, unde cerere a scazut in acest tip de buget, cererea pentru trei camere a crescut de la 43% la 47%", se mentioneaza in comunicat.

#garsoniere, #apartamente, #prima casa, #buget , #Prima casa