Bogdan Dragoi: Prima Casa 4, valabil si pentru cei cu case sub 50 metri patrati

Miercuri, 30 Martie 2011, ora 23:26
4314 citiri
Bogdan Dragoi: Prima Casa 4, valabil si pentru cei cu case sub 50 metri patrati

Noile conditii ale programului "Prima casa", care se va adresa de aceasta data si celor care detin deja o casa de sub 50 mp, au fost acceptate deja de majoritatea bancilor, potrivit Mediafax.

Precizarile au fost prezentate de catre Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, la finalul sedintei de miercuri a Guvernului.

"Programul de fata are a face cu tot stocul de garantii deja emise, se refera la cele 1,5 miliarde euro deja emise si la cele o suta milioane euro din plafonul pe 2011 neutilizat inca.

Dupa ce se utilizeaza acest plafon de 100 milioane euro ramase, bancile optiunea sa decida ca nu merg inainte, si atunci raman cu expunerea pe care o au in acest moment, sau sa mearga pe acest program.

Fac o paranteza - marea majoritate a bancilor au decis ca vor sa mearga pe acest program, atunci plafonul lor emis efectiv se dubleaza", a spus secretarul de stat.

Intrebat de jurnalisti daca programul guvernamental "Prima Casa" se va bloca in cazul in care bancile nu vor accepta noile conditii, secretarul de stat a raspuns negativ.

"Nu, programul se va bloca in acel caz pentru bancile care nu doresc extinderea lui sau subscrierea la noul program. Bancile care subscriu la noul program efectiv isi dubleaza tot portofoliul de garantii deja emise", a spus Dragoi.

Intrebat in continuare daca in program se pot inscrie si persoanele care au avut o locuinta de 70 metri patrati, dar nu se mai afla in proprietatea imobilului, Dragoi a aratat ca in ordonanta de urgenta pentru modificarea programului "Prima Casa", aprobata de Guvern, este precizat clar ca beneficiar este cel care "la momentul aplicarii pentru credit" nu detine, impreuna cu sotul sau sotia, o locuinta sau detine o locuinta de maximum 50 de metri patrati care sa nu fi fost cumparata prin acest program.

Guvernul a decis, miercuri, ca garantia statului la creditele contractate prin programul "Prima Casa" sa fie redusa la jumatate, iar in program sa fie incluse si persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de 50 metri patrati si doresc un confort sporit, bancile avand la dispozitie trei luni pentru a stabili daca accepta noile conditii.

Purtatorul de cuvant al Executivului, Ioana Muntean, a declarat agentiei MEDAFAX ca persoanele care detin deja o casa in suprafata maxima de pana la 50 metri patrati vor putea contracta un credit pentru cumpararea unei noi locuinte prin programul "Prima Casa" indiferent de varsta.

Guvernul a anuntat, saptamana trecuta, ca discuta cu bancile varianta reducerii la jumatate a garantiei statului la creditele alocate pana in prezent prin programul "Prima Casa", astfel incat suma de 750 milioane euro, reprezentand jumatate din garantiile emise, sa poata fi folosita in continuare pentru acordarea de noi imprumuturi.

Programul "Prima Casa" a fost continuat si in acest an, cu acelasi nivel al cuantumului garantiei de stat, in limita unui plafon total de garantii de 200 milioane euro, reprezentand diferenta neutilizata la finele anului 2010 din plafonul de 1,7 miliarde euro alocat programului "Prima Casa" in anii 2009-2010.

Acest plafon a fost deja epuizat in proportie de 50%. 

#prima casa, #apartamente, #program prima casa, #piata imobiliara, #banci, #credite, #bogdan dragoi , #Prima casa