Beneficiarii Prima Casa, cei care nu au detinut o locuinta incepand cu anul 2000

Miercuri, 26 Mai 2010, ora 12:41
1473 citiri
Beneficiarii Prima Casa, cei care nu au detinut o locuinta incepand cu anul 2000

Senatorii au decis ca beneficiarii programului "Prima casa" sa poata fi persoanele care nu au detinut incepand cu anul 2000 si pana la data solicitarii creditului garantat, in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul ori sotia, nicio locuinta, indiferent de modul in care a fost dobandita, informeaza Mediafax.

Senatorii au adoptat miercuri, cu amendamentele propuse de Comisia pentru buget-finante, Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 30/2010 pentru modificarea si completarea OUG nr.60/2009 privind unele masuri in vederea implementarii Programului "Prima casa".

In varianta propusa de Guvern se mentiona ca beneficiarul programului poate fi persoana fizica ce, pana la data solicitarii creditului, nu a detinut in proprietate exclusiva sau impreuna cu sotul sau sotia nicio locuinta, indiferent de modul si de momentul in care a fost dobandita.

Membrii Comisiei pentru buget au sustinut ca, in varianta propusa de Guvern, se limiteaza posibilitatea tinerilor de a avea acces la programul "Prima casa" in situatia in care acestia detineau o locuinta (garsoniera) pe care o instraineaza deoarece a devenit improprie ca urmare a cresterii numarului membrilor familiei prin nasterea unor copii.

Comisia a mai apreciat ca o limitare riguroasa ar avea ca efect o gestiune mai greoaie a datelor.

Potrivit unui alt amendament adoptat de senatori, locuintele pot fi construite de beneficiari care detin in proprietate terenul pe care urmeaza sa se contruiasca locuinta, sau prin asociatii fara personalitate juridica, cel putin unul dintre asociati fiind proprietarul terenului pe care urmeaza sa se construiasca locuintele.

Senatorii au eliminat din textul ordonantei mentiunea potrivit careia asociatiile fara personalitate juridica care pot participa la acest program trebuie sa fie constituite din minimum sapte beneficiari.

Programul Prima Casa are ca obiectiv facilitarea accesului persoanelor fizice la achizitia sau construirea unei locuinte prin contractarea de credite garantate de stat.

 

Proiectul, care a fost adoptat cu 41 de voturi "pentru", 26 de voturi "impotriva" si 2 "abtineri", a fost dezbatut de Senat in calitate de prima Camera sesizata.

#prima, #casa, #locuinta, #beneficiari, #apartamente , #Prima casa