Asiguratorii vor un comision de cel putin 15% din prima de asigurare

Joi, 16 Aprilie 2009, ora 13:27
1397 citiri
Asiguratorii vor un comision de cel putin 15% din prima de asigurare

Asiguratorii care intentioneaza sa incheie asigurari obligatorii pentru locuinte vor un comision de cel putin 15% din prima de asigurare, nivelul actual de 10% stabilit de arbitrul asigurarilor fiind considerat insuficient pentru a acoperi chetuielile operationale.

Potrivit normelor de aplicare a legii asigurarii obligatorii a locuintelor, firmele de asigurare care incheie asigurare obligatorie de locuinte vor incasa un comision de 10% din prima de asigurare, cota care poate fi modificata anual printr-un ordin al presedintelui Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA).

"Un comision normal in piata pentru achizitia unor asigurari contra calamitatilor porneste de la 15% si merge chiar pana la 25%. In conditii rezonabile, macar 15% s-ar impune sa fie", a declarat, pentru NewsIn, directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom, Catalin Stroe.

El a explicat ca, din banii rezultati din comisionul de 10%, o societate de asigurari trebuie sa acopere printre altele cheltuielile cu vanzarea politelor, cele cu administrarea acestor polite, precum si cu agentii care vor distribui aceste asigurari.

La randul sau, directorul general al Asitrans-EuroIns, Bogdan Stan, sustine ca "insusi termenul de comision folosit in acest context reprezinta o alegere nefericita".

"Practic, asiguratorii sunt transformati in niste agenti de asigurare care incaseaza niste prime de asigurare, le transfera catre Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID), retinand 10% din valoarea acestora", a adaugat seful Asitrans-EuroIns.

El a subliniat ca menirea acestui comision este aceea de a acoperi cheltuielile operationale ale asiguratorului, insa acesta este un deziderat greu de atins, tinand cont ca "discutam de distributia unei asigurari ce ofera o protectie sociala minima".

"Comisionul de 10% este insuficient pentru acoperirea costurilor operationale. Probabil o retentie de 20% ar reprezenta un echilibru corect intre protectia ce trebuie oferita clientilor prin limitarea cheltuielilor de administrare si dorinta asiguratorilor de a desfasura o activitate profitabila", a mai spus seful Asitrans-EuroIns.

Si directorul de asigurari generale al Generali Asigurari, Adrian Marin, a declarat, pentru NewsIn, ca acest comision "nu este corelat cu costurile necesare despagubirii PAID, ci reprezinta doar acoperirea unor costuri de achizitie, distributie, introducere in sistem, evidenta politelor, fara a avea legatura cu lichidarea daunelor".

Asiguratorii nu se asteapta la profit din afacerea cu asigurari obligatorii de locuinte

Unii asiguratori sunt pesimisti in ce priveste obtinerea unui castig in urma vanzarii de polite de asigurare obligatorie a locuintei, avand in vedere forma actuala a legii.

Directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom sustine ca, in conditiile in care din comisionul de 10% trebuie sa fie platite comisioanele cu forta de vazare, iar administrarea este complicata, "este greu de crezut ca vor ramane sume ca profit al acestor operatiuni".

La randul sau, Bogdan Stan a mentionat ca este greu de estimat orizontul de timp in care asiguratorii din PAID isi vor putea recupera investitiile.

"Noi privim investitia in acest proiect ca pe o suma de bani blocata cel putin pentru un orizont mediu de timp", a explicat el.

Oficialul Asirom a adaugat ca, in cazul daunelor, trebuie platit un onorariu aparte, pe fiecare dosar de dauna. Acest onorariu, care nu a fost stabilit inca, ar trebui platit de catre PAID.

"Problema este ca societatile participante trebuie sa plateasca daunele si sa recupereze in 15 zile sumele de la PAID, singura garantie fiind textul de norma. Practic, insa, exista diverse impedimente legate de decontarile cu reasiguratorii, etc", a mai spus directorul diviziei de vanzari din cadrul Asirom.

La formarea PAID vor participa doar asiguratorii care sunt autorizati sa subscrie riscuri de catastrofe naturale si care nu au fost sanctionate in ultimii doi ani prin limitarea, interzicerea operatiunilor sau retragerea autorizatiei.

Potrivit CSA, aproximativ 20 de asiguratori - aproape jumatate din companiile de pe piata - au anuntat ca vor sa participe la acest Pool.

Suma maxim asigurata este de 20.000 euro pentru locuintele de tip A si de 10.000 euro pentru locuintele de tip B. Prima obligatorie este de 20 euro in cazul locuintelor tip A si de 10 euro in cazul locuintelor tip B.

Potrivit CSA, Legea privind asigurarea obligatorie a locuintelor va deveni operationala la 1 iulie 2009, data incepand de la care proprietarii trebuie sa contracteze polite de asigurare obligatorie de locuinte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#asiguratori, #comision, #prima, #case , #Prima casa