Angajatii Oficiilor de Cadastru ameninta cu blocarea programului "Prima Casa"

Vineri, 09 Aprilie 2010, ora 14:55
2068 citiri
Angajatii Oficiilor de Cadastru ameninta cu blocarea programului "Prima Casa"

Aproximativ 70 de angajati ai Oficiilor de Cadastru si Publicitate Imobiliara au pichetat, vineri, sediul MAI, amenintand ca de luni vor bloca programul "Prima Casa" si serviciile oferite institutiilor publice, nemultumiti ca nu au primit bugetul integral si nu-si pot plati facturile si chiriile.

Vicepresedintele Federatiei Angajatilor din Cadastru si Publicitate Imobiliara, Florin Balanescu, a declarat, vineri, ca nu s-a alocat bugetul necesar desfasurarii activitatii pe intreg anul 2010 , iar angajatii au ajuns in imposibilitatea de plata a facturilor la utilitati si chirii.

Liderul sindical spune ca pentru luna februarie angajatii au primit doar 70 la suta din salarii si nu exista certitudini ca vor primi diferenta.

"Agentia Nationala de Cadastru se finanteaza din fonduri proprii si este aducatoare de venituri la bugetul de stat ", a declarat Florin Balanescu.

El a precizat ca aparatul din cadrul acestor unitati este subdimensionat si angajatii fac ore suplimentare fara a fi platiti pentru asta.

Angajatii de la Oficiile de Cadastru si Publicitate Imobiliara furnizeaza servicii pentru notari, Asociatia Romana a Bancilor, persoane fizice si juridice autorizate sa execute lucrari de cadastru, consilii judetene, primarii, Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, Agentia Nationala de Integritate, aceste institutii avand informatii legate de toate proprietatile din Romania.

Florin Balanescu spune ca, de luni, la nivel national, actele care se eliberau in regim de urgenta in doua sau trei zile vor fi emise in minimum o luna, iar lucrarile la termen curent vor fi executate in cel putin sase luni.

"Nu exista o normare a muncii noastre. Dosarele au complexitate distincta iar daca ei isi bat joc de noi, nici noi nu mai suntem dispusi sa facem sacrificii", a spus Balanescu.

Liderul sindical mai spune ca o alta nemultumire este legata de faptul ca acesti salariati nu au fost cuprinsi in anexa de la Legea 330/2009 privind salarizarea unitara, acolo regasindu-se o structura veche de noua ani, respectiv Oficiile teritoriale de cadastru pentru amenajarea teritoriilor agricole, unde sunt posturi inexistente, iar cele din publicitate imobiliara nu figureaza.

Balanescu solicita Ministerului Administratiei si Internelor (MAI) sa elaboreze un act normativ prin care salariatii din domeniu sa fie echivalati cu cei din Ministerul Justitiei, unde spun ca au corespondenti si de unde provin o parte din ei.

La nivel national sunt 3.586 de salariati in cadastru si publicitate imobiliara, iar un registrator cu vechime poate ajunge la un salariu de 3.000 de lei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#cadastru, # blocare prima casa, # angajati , #Prima casa