Analistii: banii din RMO pot ajunge in titluri de stat sau in strainatate

Marti, 30 Iunie 2009, ora 16:25
1107 citiri
Analistii: banii din RMO pot ajunge in titluri de stat sau in strainatate

Bancile vor plasa o parte din banii eliberati din rezervele minime in titluri de stat, in conditiile in care cererea solvabila de credit ramane limitata la nivelul economiei, considera analistii, care nu exclud iesirea unor sume din tara daca piata interna nu va putea absorbi integral lichiditatile, relateaza NewsIn.

In acelasi timp, economistii estimeaza ca masura de reducere a rezervelor minime obligatorii va imbunatati lichiditatea din piata fara a crea, insa, un exces si fara a schimba comportamentul BNR, care va continua sa gestioneze nivelul lichiditatii prin operatiuni de piata.

"Pe segmentul creditarii populatiei, estimam ca, la nivel de piata, gradul de indatorare este de aproximativ 20%, in conditiile in care gradul de indatorare al celor efectiv imprumutati este de aproximativ 40%.

Pe segmenul companiilor, contextul economic actual face dificila o activitate de creditare puternica", a declarat pentru NewsIn economistul sef al Raiffeisen bank Romania, Ionut Dumitru.

El se asteapta ca bancile sa foloseasca o parte din banii eliberati pentru investitie in titluri de stat, cu atat ma mult daca Finantele vor incepe sa emita si obligatiuni in valuta.

Segmentul care va fi imediat accesibil pentru creditare va fi cel al imprumuturilor date prin programul Prima Casa.

Economistul de la Raiffeisen considera ca suma eliberata in piata, de circa 9 miliarde lei, nu va crea supralichiditate si ca BNR va continua sa utilizeze operatiunile de tip repo, pentru injectii de lichiditate in piata.

Seful departamentului de cercetare al Volksbank Romania, Melania Hancila, spune ca, desi decizia BNR privind rezervele minime a fost neasteptata pentru piata, tinand cont de politica "pasilor marunti" pe care banca centrala a practicat-o pana in prezent, masura este normala, avand in vedere starea actuala a economiei romanesti.

"Toate bancile centrale au luat masuri similare.

Cele doua decizii, referitoare la dobanda de politica monetara si la rezervele minime, reprezinta o relaxare puternica a politicii monetare si vor duce la imbunatatire a lichiditatii in piata si la o scadere a dobanzilor, in prima faza pentru pasive (depozite n.r.) si apoi pentru active (in care intra creditele n.r.)", a afirmat Hancila.

Referitor la cursul de schimb, economistul de la Volksbank spune ca decizia de reducere a RMO nu va avea un impact semnificativ, intrucat investitorii urmaresc in primul rand nivelul dobanzilor, pentru care decizia BNR a fost cea anticipata de piata.

"Suma in euro va duce la coborarea dobanzilor, insa cei care vor credite in euro se vor expune in continuare riscului valutar.

Nici bancile nu stiu cat de mult vor dori sa se expuna acestui risc", a declarat, pentru NewsIn, Nicolaie Alexandru Chidesciuc, senior economist al ING Bank Romania.

El a mentionat ca banii eliberati prin reducerea RMO pentru pasivele in lei vor stimula creditarea in moneda nationala, dar, pe de alta parte, clientii se vor confrunta in continuare cu dobanzi mai mari decat la euro, "deci e nevoie de taieri suplimentare de dobanda, dar si de o noua scadere a RMO la lei, care sa echilibreze creditarea in valuta cu cea in lei".

In ceea ce priveste modul in care vor fi investiti banii de catre banci, Chidesciuc a explicat ca sumele in lei vor avea ca destinatie atat creditarea economiei reale, cat si plasamente in titluri de stat.

"Valuta va merge catre titluri de stat, avand in vedere ultimele semnale privind emisiunea de eurobonduri, dar si in creditarea economiei.

Nu exclud posibilitatea ca o parte din bani sa iasa din tara, pentru ca bancile trebuie sa faca ceva cu ei.

Ultima ipoteza nu mi se pare, insa, o situatie ingrozitoare", a mai spus economistul de la ING.

Consiliul de administratie al bancii centrale a decis, marti, sa reduca dobanda de politica monetara de la 9,5% la 9%, in conformitate cu asteptarile, insa a surprrins piata in ceea ce priveste nivelul rezervelor minime, pe care le-a redus atat la pasivele in lei, cat si la cele in valuta.

Astfel, nivelul rezervelor minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie la Banca Nationala a Romaniei scade, incepand cu perioada de constituire 24 iulie-23 august, de la 18% pana la 15% din resursele atrase (pasive) in lei si de la 40% la 35% la cele in valuta.

Reducerea ratelor rezervelor minime obligatorii la pasivele in lei si valuta elibereaza in piata circa 9 miliarde lei (2,1 miliarde euro), din care aproximativ 4 miliarde lei provin din scaderea RMO la pasivele in moneda nationala, a precizat pentru NewsIn, dupa anuntarea deciziei, Napoleon Pop, membru in Consiliul de Administratie al BNR. 

#credite, #dobanzi, #lichiditati, #rmo , #Prima casa