Zilisteanu: Preturile apartamentelor vechi vor scadea in 2012

Duminica, 20 Mai 2012, ora 15:29
32306 citiri
Zilisteanu: Preturile apartamentelor vechi vor scadea in 2012

Preturile apartamentelor vechi vor scadea in acest an cu cateva procente, iar incheierea programului Prima Casa va accentua si mai mult acest declin, a declarat analistul imobiliar, Radu Zilisteanu.

"Anul acesta estimez o corectie de cateva procente a preturilor la apartamentele vechi. Daca programul Prima Casa se va incheia, numarul de tranzactii va fi mai mic, urmand ca preturile sa scada si mai mult", a declarat Zilisteanu.

Acesta sustine ca variatiile de preturi in ceea ce priveste piata imobiliara vor fi "cu o cifra" in urmatoarea perioada, asa cum s-a intamplat in ultimii trei ani.

"Ne-am obisnuit ca panta aceasta descrescatoare sa fie lina, de cateva procente. Anul 2012 fata de anul 2011 nu s-a modificat in fundamentele economice care determina preturile pe piata imobiliara decat cu un aspect si anume: banca centrala a facut mai greoi accesul la creditele imobiliare ipotecare in valuta.

In conditiile in care piata imobiliara este valutizata (preturile sunt exprimate in euro n.r.), iar dobanzile la creditele in euro sunt inca mai mici decat cele la creditele in lei, multi ar fi fost tentati sa acceseze credite in euro, motiv pentru care cererea solvabila mai scade in 2012 fata de 2011", a explicat Zilisteanu.

Potrivit regulamentului BNR, romanii care isi obtin veniturile in lei si vor sa contracteze un credit imobiliar in euro vor trebui sa contribuie cu un avans de cel putin 25% din valoarea proprietatii. Conditiile nu se aplica si in cazul creditelor "Prima Casa", unde avansul minim este de 5%.

Radu Zilisteanu a subliniat ca din momentul in care economia incepe sa isi revina va exista o intarziere de 6-12 luni pana cand efectele se vor simti si pe piata imobiliara. "Avand in vedere ca s-a anuntat recent ca suntem in recesiune, nu ne putem astepta in acest an la o revenire a pietei imobiliare", a mai spus Zilisteanu.

In ceea ce priveste locuintele rezidentiale, Radu Zilisteanu sustine ca stocul este inca foarte mare, motiv pentru care este posibila o reducere de pret in continuare la apartamentele noi.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret apartamente vechi 2012, #piata imobiliara 2012, #scadere preturi apartamente, #Zilisteanu piata imobiliara , #Preturi apartamente