Sfat de criza:Cumparati apartamente in 2012, nu le vindeti

Joi, 05 Ianuarie 2012, ora 12:41
4745 citiri
Sfat de criza:Cumparati apartamente in 2012, nu le vindeti
Foto SURSA: Gandul

Pretul locuintelor va scadea usor, in 2012, asa ca acum este momentul sa cumperi, dar nu este momentul sa vinzi. Desigur, exista si cativa factori care ar putea bulversa stabilitatea care se instaleaza pe piata imobiliara dn Romania, considera analistul imobiliar Radu Zilisteanu.

Un "fenomen extraordinar de genul iesirea unei tari din zona euro sau intrarea in incapacitate de plata" ar putea bulversa socotelile romanilor, explica analistul, care considera, totusi, ca in parametri normali preturile locuintelor se vor stabiliza in 2012.

In plus, Zilisteanu ii sfatuieste pe oamenii de afaceri sa investeasca in imobiliare, intr-un interviu acordat Business 24.

Ce se va intampla cu preturile locuintelor in 2012?

In lipsa unor modificari fundamentale ale parametrilor pietei, respectiv cerere-oferta dar si asteptari, anul 2012 va fi destul de asemanator cu 2011, asta insemnand variatii foarte mici de preturi, de cateva procente, si cel mai probabil in jos, mai ales pentru apartamentele vechi. De asemenea, nu trebuie sa uitam faptul ca noile reglementari ale Bancii Nationale privind creditarea vor conduce la o scadere a cererii solvabile si atunci este foarte probabil ca vom mai asista la usoare scaderi de preturi. Deci vom vedea o stabilizare a pietei imobiliare la nivelul de acum.

Este momentul sa iti cumperi sau sa vinzi o locuinta acum, sau mai asteptam?

Sa vinzi nu, sa cumperi da. Este momentul sa cumperi pentru ca nu trebuie sa uitam ca de la inceputul crizei din piata imobiliara din 2008, preturile au ajuns aproximativ la jumatate, in medie, asa incat e un moment bun de cumparare. Insa, nu e mai putin adevarat ca pot exista evenimente pe plan extern si mai ales pe plan european in ceea ce priveste criza datoriilor suverane care ar putea influenta (piata - n.r).

In momentul in care am facut proiectia de stabilitate si usoara scadere, m-am gandit ca nu se va intampla nimic extraordinar. Daca se va intampla vreun fenomen extraordinar de genul iesirea unei tari din zona euro sau intrarea in incapacitate de plata, s-ar putea ca lucrurile sa se bulverseze.

La inceputul lui 2011 studiile aratau ca investitiile pe segmentul imobiliar din Romania ar putea sa depaseasca 500 de milioane de euro, pana la sfarsitul anului. Asa a fost?

Inca nu sunt clare cifrele, trebuie sa mai asteptam putin pana la jumatatea lui februarie ca sa avem niste cifre credibile. Insa, sigur, investitorii care au avut un apetit mai mare pentru risc au investit, evident. Dar n-au fost foarte multi.

A existat vreo imbunatatire pe piata, din perspectiva investitiilor imobiliare, in cea de-a doua jumatate a anului 2011?

Nu putem vorbi despre un aspect masurabil in volum de tranzactionare, se pare totusi ca exista o atitudine putin mai increzatoare, ceea ce ne poate da sperante pentru anii viitori.

Care estimati ca va fi nivelul investitiilor pe acest segment in 2012?

Probabil ca se vor cifra tot la nivel de sute de milioane de euro. Dar cum se vede situatia, s-ar putea sa fie mai mici decat in 2011.

Ce ii sfatuiti pe oamenii de afaceri: sa investeasca sau nu in imobiliare, in 2012?

Pot investi in conditiile in care sunt forte bine informati si sfatuiti. Cred ca pot beneficia de conjunctura atat de pe piata imobiliara, in conditiile in care preturile au scazut la circa jumatate, insa pot beneficia si de pe urma conditiilor existente pe piata constructiilor. Respectiv: preturi la manopera mai mici si preturi la cel putin unele materiale de constructie mai mici, asa incat cred ca pot face investitii in 2012.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

#pret apartamente, #vand apartament, #cumpar apartament, #investitii imobiliare, #piata imobiliara 2012 , #Preturi apartamente