Romania: Agentii si dezvoltatorii imobiliari asteapta o redresare care pare sa nu mai vina (New York Times)

Vineri, 22 Martie 2013, ora 09:43
1902 citiri
Romania: Agentii si dezvoltatorii imobiliari asteapta o redresare care pare sa nu mai vina (New York Times)

Exista un sentiment de nerabdare in randul agentilor si dezvoltatorilor imobiliari din Bucuresti, in contextul in care intoarcerea la normal a sectorului imobiliar intarzie sa apara, relateaza intr-un editorial publicatia americana New York Times.

In Romania, rata somajului este de 7%, una dintre cele mai scazute din Europa, iar investitiile straine in productie si tehnologie inalta, in crestere. De ce - se intreaba atunci actorii din sectorul imobiliar - nu se confrunta si piata imobiliara cu o revenire?

In urma crizei financiare din 2008, preturile in capitala Romaniei au scazut brusc, cu 30% pana la 70%, potrivit Camerei de Comert si Industrie, iar in ultimii doi ani, singurele semne de activitate au aparut doar in partea de jos, sau de foarte sus a pietei imobiliare - in cele mai bogate cartiere, Dorobanti si Primaverii.

Preturile au crescut cu 20% intre 2004 si 2008

Bancile grecesti, printre cei mai activi furnizori financiari din Romania pana la aparitia crizei in aceasta tara, au inghetat creditele pentru dezvoltatori si pentru cumparatorii individuali. La randul lor, bancile romanesti, sfatuite de catre Banca Centrala Europeana sa isi puna in ordine bilanturile, au recurs la oferirea de imprumuturi comerciale rapide, ocolind categoria ipotecilor imobiliare pe termen lung. Astfel, activitatea imobiliara din 2012 s-a incheiat la fel modest cum a inceput.

Este o schimbare majora fata de cativa ani in urma, noteaza New York Times. Intre 2004 si 2008, preturile au crescut cu aproximativ 20% pe an. Constructii noi pareau sa apara peste tot in Bucuresti, si aproximativ 8.000 de locuinte erau construite in fiecare an. Investitorii straini, in special din Marea Britanie, dar si capitalisti aventurosi, din tari improbabile, cum ar fi India, s-a grabit sa vina in Romania.

Dupa crash-ul financiar, multe proiecte nu au fost niciodata finalizate, iar azi, unele parti ale acestei metropole de 1.930.000 de persoane arata asemenea unor orase-fantoma, cu cladiri neterminate. Sub 800 de locuinte au fost finalizate anul trecut.

Programul Prima Casa stimuleaza constructia de locuinte

In pofida acestei atmosfere mohorate, in anumite parti ale orasului exista semne de viata.

Programul guvernamental Prima Casa, care garanteaza credite ipotecare celor care isi cumpara prima data case, evaluate la mai putin de 60.000 de euro, stimuleaza constructia de locuinte pentru partea de jos a clasei de mijloc.

Pe de alta parte, in cartierele bogate Dorobanti si Primaverii, situate la nord de centrul orasului, numarul de vanzari a scazut incepand cu anul 2008, dar preturile au ramas mari. In aceste zone pot fi vazute blocuri de locuinte, recent terminate, de 5-10 etaje, cu apartamente dotate cu jacuzzi si masini de spalat incorporate in mobilier.

Preturile variaza de la 2.500 la 3.000 de euro pe metru patrat, iar valoarea acestora depinde de proximitatea fata de locuri cum ar fi Parcul Herastrau, cel mai mare spatiu verde din centrul orasului.

Cladirile vechi, din centrul Capitalei, scutite de TVA, atractive pentru clienti

Semne de dezvoltare pot fi intalnite si in zona cladirilor vechi din centrul orasului. Aceste cladiri, scutite de TVA de 24%, sunt cumparate de catre rezidentii bogati si transformate in proprietati de inchiriat.

Bulevardele din Dorobanti si Primaverii sunt de obicei invocate pentru comparatia Bucurestiului cu Parisul. Ele au scapat, in mare parte, "modernizarii" ordonate cu aproximativ 30 de ani in urma de catre dictatorul comunist Nicolae Ceausescu, atunci cand cartiere intregi de locuinte istorice au fost inlocuite cu blocuri de beton extrem de dense.

Acestea sunt cartierele - cu magazine occidentale si numeroase cafenele si restaurante - preferate inca de diplomatii straini, de beneficiarii bogati ai planurilor de privatizare post-comuniste si de copiii si nepotii lor privilegiati.

Alte doua cartiere centrale, Armeneasca si Icoanei, incep, de asemenea, sa se modernizeze, insa aici, acelasi tip de case istorice poate fi la aproximativ jumatate din pretul unei case similare din Dorobanti.

Pentru acest tip de case si apartamente din perioada care a precedat cel de-al Doilea Razboi Mondial, preturile sunt in prezent de aproximativ 1.200 de euro pe metru patrat.

#imobiliare Bucuresti, #preturi apartamente Bucuresti, #imobiliare Bucuresti 2013 , #Preturi apartamente