Refugiatii dau peste cap si piata imobiliara din Germania - preturile sunt in crestere

Miercuri, 16 Martie 2016, ora 17:39
4282 citiri
Refugiatii dau peste cap si piata imobiliara din Germania - preturile sunt in crestere
Foto: Flickr/Takver

Protestelor starnite de primirea cu usile deschise a valului de refugiati li se adauga acum si alte ingrijorari legate de efectele pe care sosirea acestora in Germania le va avea asupra pietei imobiliare din aceasta tara.

Un raport Postbank estimeaza ca numarul mare de refugiati va influenta evolutia pietei imobiliare din orase ca Berlin sau Hamburg, arata postul CNBC. In total, piata imobiliara din 36 de orase germane va fi data peste cap de adoptarea a peste un milion de migranti, care ar urma sa primeasca azil pana in 2030.

Analistii bancii au explicat ca doar cresterea cu un procent a populatiei din orase poate ridica pretul apartamentelor cu 3,5% si pe cel al garsonierelor cu 1,9%.

In Berlin si Hamburg insa, influxul de azilanti ar putea duce la cresteri chiar si mai mari ale preturilor locuintelor.

In Berlin se inregistreaza deja o criza a locuintelor, iar ziarul Frankfurter Allgemeine Zeitung anunta deja de luna trecuta ca oficialii din oras purtau negocieri cu grupul Grand City Hotels pentru un contract de 600 de milioane de euro, in care se prevedea gazduirea a 10.000 de refugiati.

Capitala Germaniei ar urma sa inregistreze o crestere a populatiei de 4,7 procente in urmatorii 15 ani, lucru care s-ar transpune intr-o majorarea a pretului locuintelor de 14,5%.

Fara noii veniti, cresterea de pe piata imobiliara berlineza ar fi atins doar 8,5% in acest interval de timp, apreciaza analistii bancii germane.

Situatie paradoxala

Potsdam si Hamburg sunt urmatoarele orase in care venirea refugiatilor va duce la o crestere a populatiei cu 4,5%, respectiv 4,4 procente.

Desi noii veniti nu vor influenta direct pretul de vanzare a locuintelor, sosirea lor in aceste zone urbane va avea un efect de domino prin aparitia unei cereri mai mari pentru locuinte subventionate, ceea ce va creste si pretul chiriilor si, inevitabil, pe cel al apartamentelor puse in vanzare.

Intr-un fel este un paradox, deoarece datele statistice oficiale din Germania arata ca populatia tarii va scadea dramatic in perioada de timp analizata.

Daca, in 2013, Germania avea peste 80 de milioane de locuitori, numarul lor este asteptat sa se reduca la 73,1 milioane in 2026.

O viziune similara o au si reprezentantii Asociatiei Migration Watch din Marea Britaniei, care au avertizat asupra consecintelor serioase pe care sosirea unui val masiv de migranti il va avea asupra pietei imobiliare.

Din calculele britanicilor, reiese ca Regatul Unit ar avea nevoie de 95.000 de case noi in fiecare an pentru a face fata preluarii cotei anuale de 217.000 de refugiati.

"Suntem constienti ca acest influx este o provocare pentru comunitatile locale, asa cum este cazul si in Berlin.

Nu este deloc surprinzator ca apar predictii privind impactul pe care refugiatii il vor avea asupra economiei, incluzand si piata imobiliara, dar autoritatile au obligatia de a trata solicitantii de azil intr-un mod corect si uman, asigurandu-le conditii de baza, printre care si gazduirea", a explicat Hugh Williamson, director HRW.

#criza refugiati, #piata imobiliara Germania, #refugiati berlin, #preturi locuinte Germania , #Preturi apartamente