Preturile locuintelor vechi vor scadea incet, dar sigur

Marti, 27 Mai 2008, ora 10:10
2046 citiri
Preturile locuintelor vechi vor scadea incet, dar sigur

Piata locuintelor vechi se transforma treptat dintr-o piata a vanzatorului intr-un a cumparatorului, iar acest lucru va duce implicit si la scaderi de preturi, dar nu bruste si cu un procent foarte mare, a declarat presedintele Uniunii Nationale Imobiliare (UNIM), Gabriel Zamfir."Sunt destul de sceptic in ceea ce priveste o scadere mare a preturilor la apartamentelor vechi si intr-o perioada scurta de timp. Piata locuintelor vechi este inca dominanta, iar acest lucru se poate observa cu ochiul liber. Noile constructii sunt in diverse faze de executie, iar cererea este destul de ridicata. Cu toate acestea, nu putem exclude faptul ca aceasta piata se transforma intr-una a cumparatorului ceea ce va duce si la o scadere a preturilor", a declarat pentru NewsIn presedintele Uniunii Nationale Imobiliare.


Potrivit acestuia piata imobiliara se afla in momentul de fata intr-un moment de asteptare si tatonare. "Nu este vorba de o blocare a piatei imobiliare sau de scadere a preturilor. Inca de la inceputul anului cumparatorii au fost pusi sa aleaga din cateva mii de oferte imobiliare, iar ei acum cerceteaza piata si isi pot permite sa astepte. Este un lucru firesc datorita faptului ca exista o avalansa de oferte pe piata, iar cumparatorul a evoluat", a adaugat Zamfir.


Reprezentantii MagazinulDeCase.ro. sustin ca in urma unei analize efectuate, preturile apartamentelor vechi din anumite zone ale Capitalei vor inregistra scaderi cu 20-25% pana in toamna dupa ce aceasta piata a ajuns la o supraoferta, iar diferenta intre pretul de strigare si cel tranzactionat a atins 15% in I trimestru. Potrivit acestora, la nivelul preturilor de strigare nu exista diferente in momentul de fata, dar la finalizarea tranzactiei se simte o scadere de peste 10-15 procente.


"In piata am identificat deja un moment de panica. Multi proprietari de apartamente vechi observa ca apar tot mai multe locuinte noi, iar cei care s-au mutat sau urmeaza sa se mute si-au scos apartamentele vechi la vanzare. S-a ajuns deja la o supraoferta, iar in aceste conditii am observat ca exista deja o diferenta destul de mare intre pretul initial de strigare si cel la care se incheie tranzactia. Exista deja scaderi de 15-20% in anumite zone precum Drumul Taberei si Militari intre pretul de strigare si inchiderea tranzactiei, iar situatia se regaseste si in Colentina sau Berceni. Ne asteptam in continuare ca in anumite zone preturile sa scada pana la sfarsitul acestei veri cu circa 20-25%, mai ales in anumite cartiere, dar nu acelasi lucru se va intampla in zonele centrale si ultracentrale", a declarat managerul general al MagazinulDeCase.ro, Matei Malos.